Ingezonden persbericht


(28 mei 2009 - Bericht van Actiegroep Tierra y Libertad)

P E R S B E R I C H T

Land van de erven van Endstra gekraakt in solidariteit met landstrijd in Latijns Amerika!

Amsterdam, 28 mei 2009 -
Actiegroep Tierra y Libertad heeft zojuist het braakliggend stuk land naast de Paradiso (Weteringschans 8, Amsterdam) gekraakt. De actie is bedoeld om de aandacht te vestigen op enerzijds de landstrijd van de inheemse bevolking in Latijns Amerika en anderzijds de grondspeculatie in Nederland.

De hele dag zal er informatie worden gegeven over deze en aanverwante thema's. Bovendien zijn er gedurende de hele dag activiteiten, live muziek, films en workshops. Van 27 tot en met 31 mei vindt in Peru de vierde Top van Inheemse Volken van Latijns Amerika plaats. Een belangrijk thema op deze Top is het recht dat inheemse volken hebben op land en het vastleggen van hun rechten als inheemse volken in de grondwetten van hun landen.

Gelegenheidscollectief Tierra y Libertad heeft een stuk land bezet in het centrum van Amsterdam om op die manier de aandacht te vestigen op de landstrijd in Latijns Amerika waar inheemse volken strijden voor het recht op het land van hun voorouders, nu vaak in handen van multinationals.
Tegelijkertijd is de actie bedoeld om de aandacht te vestigen op de negatieve gevolgen van huis en grondspeculatie in Nederland. Het stuk land dat wij gekraakt hebben, in bezit van de erven van Endstra, staat immers al jaren leeg en vandaag geven wij het een publieke functie.

Met informatie over:


- Gevolgen van grootschalige soyaproductie in Paraguay


- De relatie tussen Chiquita en paramilitairen in Colombia


- Vrijhandelsverdragen tussen Latijns Amerikaanse landen en de EU


- Mais vervuiling in Mexico a.g.v. genetische manipulatie


- Oliebedrijven in Ecuador


- Land speculatie in Nederland

En verder: - Guerrilla Gardening - Workshops - Movies - Live Music - Food and Drinks

Meer info over de top van inheemse volkeren in Peru: http://cumbrecontinentalindigena.wordpress.com/

-------




Ingezonden persbericht