Ingezonden persbericht


Groningen, 28 mei 2009

PERSBERICHT

Gas in Beeld: 's Avonds was de hemel helemaal verlicht!

Sinds enige tijd is de website www.gasinbeeld.nl in de lucht. De site bevat audiovisueel materiaal uit de archieven van het Filmmuseum, het Instituut voor Beeld en Geluid, het Nationaal Archief en het Gronings AudioVisueel Archief (GAVA). Op de fraai vormgegeven en uiterst informatieve website wordt het verhaal van het aardgas verteld aan de hand van vijf thema's en krijgt de bezoeker informatie over verleden, heden en toekomst van het aardgas. Zo kan men zich laten leiden door een van de thema's, gebruik maken van de tijdbalk of van het beeldarchief en krijg je antwoord op vele vragen. Wie was boer Boon? Hoe wordt aardgas gewonnen? Wanneer en hoe werden de Nederlandse huishoudens voorzien van het aardgas? Wat vertelt de schrijver Frank Westerman over de boortoren van 't Haantje? Welk effect had de aardgasvondst op de economie? Waartoe riep minister-president Den Uyl op ten tijde van de oliecrisis? Welke visies zijn er over energie in de toekomst? Door te kijken naar de vele filmpjes en interviews komt de bezoeker van de website alles te weten over het aardgas - van de prehistorie tot in de toekomst. Op de website is ook het educatiepakket te vinden dat speciaal voor de G50 - 50 jaar Groningen-gasveld manifestatie is ontwikkeld - met allerhande leuke opdrachten, een webquest en activiteiten voor het basis- en voortgezet onderwijs.

De website Gas in beeld is een initiatief van Biblionet Groningen en ontwikkeld in het kader van het landelijke project Beelden voor de Toekomst. Kijk op www.gasinbeeld.nl.

Gas in beeld: Verhalen van Slochteren
De website Gas in Beeld heeft een spin-off in de vorm van Verhalen van Slochteren, een van de activiteiten tijdens de culturele manifestatie G50 - 50 jaar Groningen-gasveld. Van 20 tot en met 28 juni brengt Verhalen van Slochteren het verleden tot leven door persoonlijke herinneringen over 50 jaar gaswinning en uniek beeldmateriaal bij elkaar te brengen. Het jubileum G50 is een initiatief van NAM, Gasunie, GasTerra, gemeente Slochteren en provincie Groningen. De coördinatie ligt bij het Groninger Forum. Kijk voor meer informatie op www.gasinbeeld.nl/verhalenvanslochteren en op www.groningengas50.nl.

Beelden voor de Toekomst
Gas in Beeld is een onderdeel van het project Beelden voor de Toekomst, waarin zes instellingen in zeven jaar tijd een belangrijk deel van het Nederlands audiovisueel erfgoed redden. Naast digitaliseren van enorme hoeveelheden informatie maakt het project het materiaal ook zo breed mogelijk beschikbaar. Door kennis, ervaring en expertise te delen, geeft Beelden voor de Toekomst een vernieuwende impuls aan de gehele erfgoedsector. Kijk voor uitgebreide informatie op www.beeldenvoordetoekomst.nl.

GRONINGER FORUM
Het Groninger Forum wordt een ontmoetingsplaats en altijd actief centrum voor informatie, cultuur, actualiteit en geschiedenis. Het is een centrum van vermaak, verdieping, educatie, ontspanning en natuurlijk debat. In de aanloop naar de inhoud van het gebouw van het Groninger Forum worden al spraakmakende projecten georganiseerd waarin partijen van binnen en buiten het Groninger Forum participeren. Kijk voor meer informatie over het Groninger Forum op www.groningerforum.nl.