Partij van de Arbeid

Den Haag, 28 mei 2009

Vragen van het lid Eijsink (PvdA) aan de Minister van Defensie

over de nazorg van militairen na terugkomst van missie


1. Bent u bekend met de artikelen 'Ouders marinier bekritiseren nazorg Defensie'{1}, 'Zoon gewelddadig terug van missie'{2} en 'Ouders marinier laken nazorg Defensie'{3}


2. Is het gebruikelijk dat een ontslagcommissie 'alvast een dossier' aanlegt over een zaak terwijl deze zich nog onder de rechter bevindt, en het dus mogelijk is dat betrokken (militair) ambtenaar wordt vrijgesproken van enig kwalijk handelen? Zo ja, kunt u nader toelichten waarom Defensie dit wenselijk/noodzakelijk acht?


3. Hoe beoordeelt u de schadelijke psychische gevolgen die ingangzetting van een ontslagprocedure kan hebben voor betrokken (militair) ambtenaar? Staan deze gevolgen in verhouding tot de redenen te kiezen voor het ingangzetten van een ontslagprocedure, zelfs wanneer een zaak zich nog onder de rechter bevindt?


4. Bent u bekend met het onderzoek waarnaar advocaat Ruperti verwijst, en waaruit zou blijken dat militairen na terugkeer nog enige tijd in een toestand van 'verhoogde spanning, paraatheid, waakzaamheid zijn of in de gevechtsmodus blijven staan'? Zo ja, op welke manier wordt hier tijdens het traject na uitzending voor Defensie aandacht aan besteed?


5. Bent u bereid nader onderzoek uit te laten voeren naar de effecten van uitzendingen op de psychische toestand van betrokken militairen na terugkomst, en aan de hand van de resultaten van dit onderzoek het huidige nazorgtraject tegen het licht te houden? Zo nee, waarom niet?


6. Kunt u een nadere beschrijving geven van het traject dat uitgezonden militairen in het algemeen, en de mariniers die het afgelopen jaar zijn uitgezonden naar Tsjaad in het bijzonder, (hebben) doorlopen?


7. In welke mate is er tijdens het traject na uitzending sprake van een plicht te laten onderzoeken of, en zo ja welke, een missie psychische effecten op de militair heeft gehad?

{1} Trouw, 23 mei 2009
{1} Algemeen Dagblad, 23 mei 2009
{1} (Website) Telegraaf, 22 mei 2009