Provincie Antwerpen


28/05/2009

Provincie Antwerpen wil als één van de eerste Belgische overheden het ISO 14001-certificaat behalen

De provincie Antwerpen geeft aftrap met milieubeleidsverklaring

De provincie Antwerpen zet hoog in op milieubeleid en pakt uit met een milieubeleidsverklaring. Deze verklaring kadert in het voornemen om op een systematische en structurele manier aan interne milieuzorg te werken. Tegen 2013 wil het bestuur een volwaardig milieumanagementsysteem uitbouwen conform de ISO 14001 - norm met o.a. een duurzaam aankoopbeleid en milieuaanspreekpunten. Een 700-tal bedrijven en instellingen in België behaalden dit certificaat al, maar tot op heden zit daar slechts een handvol overheidsinstellingen tussen. Om het goede voorbeeld te geven, gaat de provincie Antwerpen de uitdaging dan ook aan en stelt ze zichzelf milieudoelstellingen die verder gaan dan de huidige wetgeving eist.

De aandacht voor het leefmilieu wordt steeds belangrijker. De provincie Antwerpen wil op dat vlak het goede voorbeeld geven en haar milieu-impact zo veel mogelijk beheersen en verminderen. Al jaren wordt er binnen het provinciebestuur gewerkt aan interne milieuzorg. Jaarlijks werden verschillende sensibilisatieacties voor het personeel op touw gezet, werden maatregelen getroffen om meer milieuverantwoorde aankopen te doen, werden energiezuinige technieken toegepast bij nieuwbouw of verbouwing, werd hernieuwbare energie aangewend waar mogelijk, ...

Mooie projecten met resultaat. Maar een voortdurende verbetering vraagt om een systematische en structurele aanpak. Daarom wil de provincie nog een stap verder gaan en interne milieuzorg verder uitbouwen via een volwaardig en organisatiebreed managementsysteem. Hierbij koos het bestuur voor het stramien van de ISO 14001-norm.

Gedeputeerde voor Leefmilieu, Jos Geuens legt uit: "ISO 14001 is een internationale standaard voor organisaties die een milieumanagementsysteem willen uitbouwen. Door te werken met een voortdurende cyclus van plannen, uitvoeren, controleren en bijsturen, wordt gestreefd naar een continue verbetering. Externe auditors zullen ons daarop beoordelen, waarna zij een certificaat aan ons bestuur kunnen verlenen."

Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH), Antwerpen

Begin 2008 is de provincie gestart met een pilootproject in het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH), het Provinciaal Instituut voor MilieuEducatie (PIME) en het Recreatiedomein Zilvermeer. Hier wordt sindsdien hard gewerkt aan de uitbouw van een milieumanagementsysteem volgens de ISO 14001 norm. "Tegen 2010 wil de provincie het ISO 14001 certificaat behalen in onze drie pilootentiteiten," gaat Geuens verder, "en ondertussen leggen we in alle andere entiteiten de basis voor de ISO 14001 standaard. Er wordt gezorgd dat alle wettelijke milieuaspecten in orde zijn, milieugegevens worden geïnventariseerd, er wordt gesensibiliseerd, er is aandacht voor duurzaam aankoopbeleid, en er is een netwerk van milieuaanspreekpunten aanwezig."

Proviniciaal Instituut voor MilieuEducatie(PIME) , Lier

In het kader van het milieumanagementsysteem heeft de provincie een milieubeleidsverklaring opgesteld. In deze verklaring engageert het volledige bestuur zich om de milieuwetgeving en andere milieueisen na te leven, zuinig om te springen met water, energie en grondstoffen, correct om te gaan met afvalstoffen, lucht- en waterverontreiniging te beperken, milieu-incidenten en noodsituaties te vermijden, een ecologisch en sociaal aankoopbeleid te voeren, milieubewust te handelen en om te communiceren over milieu-informatie.

"Vanaf 2010 evalueren we dan het pilootproject en willen we het ISO-verhaal uitbreiden, zodat ten laatste midden 2013 de volledige provincie beschikt over een ISO 14001 gecertificeerd intern milieumanagementsysteem,' besluit Jos Geuens.




Provincie Antwerpen