Gemeente Amersfoort
Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 27 mei 2009

Bekendmaking 1e

prijs jongerencampagne tegen zwerfafval

Wethouder Hans van Daalen reikt donderdag 28 mei de prijs uit voor de beste campagne tegen zwerfafval. Scholieren van Scholengemeenschap Guido de Brès hebben, op initiatief van de gemeente Amersfoort, in groepjes een campagne ontworpen, die zwerfafval in de stad moet tegengaan. De beste vier campagnes dingen nog mee naar de hoofdprijs die bestaat uit de daadwerkelijke realisatie van de campagne in een van de Amersfoortse wijken.

Zwerfafval is één van de grootste ergernissen van de inwoners van de stad. Jongeren spelen hierbij een rol, met name rondom scholen. Daarom heeft de gemeente scholieren gevraagd om een campagne tegen zwerfafval voor medescholieren te bedenken. De gemeente Amersfoort wil in 2030 een CO2-neutrale stad zijn. Dat kan alleen wanneer de gemeente samenwerking zoekt met inwoners van de stad. Dit project is daar een goed voorbeeld van.

Op 6 april ontvingen leerlingen van scholengemeenschap Guido de Brès een inleiding over zwerfafval op het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie op Landgoed Schothorst. Daarna zijn zij in groepjes van 5 leerlingen aan de slag gegaan om een campagne te bedenken. De opdracht was: "Bedenk een actie voor leeftijdgenoten om te zorgen dat ze op weg naar school minder afval weggooien. Ontwerp bijvoorbeeld een poster, folder, website of tv spotje. Belangrijk is dat de actie jongeren aanspreekt. Verder is het van belang dat de actie er voor zorgt dat jongeren echt minder afval op de grond gooien."

Op 13 mei zijn in een eerste juryronde de vier beste campagnes uitgekozen. De uiteindelijk winnende campagne zal (deels) uitgevoerd worden in een van de wijken in Amersfoort.

Jury
De jury bestaat uit:
De gemeente Amersfoort: wethouder Hans van Daalen, Petra Jansen, Rens van den Brink
Scholengemeenschap Guido de Brès: Harry Noppers

Programma
De pers wordt van harte uitgenodigd om bij de jurering aanwezig te zijn.
Datum : donderdag 28 mei 2009
Locatie: Stadhuis Raadzaal
Tijdstip:
11.40 - 11.45 uur ontvangst
11.45 - 12.25 uur presentatie vier campagnes door leerlingen
12.25 - 12.35 uur koffie/thee en overleg jury
12.35 - 12.45 uur prijsuitreiking door wethouder Hans van Daalen & gelegenheid tot
het stellen van vragen aan leerlingen en jury

Noot voor de redactie,