Ingezonden persbericht

Bewoners geven mening over woongenot in hun wijk of buurt

Wooncompagnie meet leefbaarheid in
zeven dorpen van de gemeente Schermer

Wooncompagnie start in de gemeente Schermer een leefbaarheidsonderzoek. Het onderzoek moet uitwijzen hoe bewoners over het woongenot in hun wijk of buurt denken. Komende weken zullen bewoners van de verschillende kernen in de gemeente, steekproefsgewijs, een enquêteformulier krijgen toegestuurd. De resultaten van het onderzoek zullen later worden gebruikt om afspraken te maken over activiteiten om de leefbaarheid te vergroten.

Hoewel de gemeente in het algemeen aanspreekbaar is op onderwerpen die de leefbaarheid betreffen, voelt ook Wooncompagnie zich als sociale woningcorporatie verantwoordelijk voor het woongenot in wijken. 'Want woongenot gaat vérder dan het hebben van een dak boven het hoofd,' benadrukt woonconsulente Kim Leers van Wooncompagnie. 'Ook zaken als de afwezigheid van overlast, de veiligheid en de aanwezigheid van voorzieningen bepalen het woonplezier.'

Kwaliteit van de leefomgeving
Via het leefbaarheidsonderzoek wil Wooncompagnie toetsen hoe bewoners de kwaliteit van hun eigen leefomgeving beoordelen. Hoe is het gesteld met het voorzieningsniveau in de wijk? Welke sfeer hangt er in de buurt? Ligt er veel rommel op straat? Deze en andere vragen maken onderdeel uit van het onderzoek, dat wordt gehouden in de plaatsen Driehuizen, Grootschermer, Oterleek, Schermerhorn, Stompetoren, Ursem en Zuid-Schermer.

Leefbaarheid zichtbaar maken
Het leefbaarheidsonderzoek wordt uitgevoerd door RIGO Research en Advies, aan de hand van een 'Lemon': een zogeheten leefbaarheidsmonitor. Lemon maakt het oordeel van bewoners over de leefbaarheid zichtbaar, meetbaar en vergelijkbaar. Bewoners die een enquêteformulier krijgen toegestuurd, wordt een achttiental vragen over de specifieke aspecten van leefbaarheid voorgelegd. Die leefbaarheid wordt aan de hand van vier thema's gerapporteerd: de fysieke woonomgeving, de sociale woonomgeving, ongenoegens en veiligheid. Naar aanleiding van de resultaten van het leefbaarheidsonderzoek kunnen afspraken worden gemaakt die de leefbaarheid in wijken en buurten ten goede komen. Ook kunnen acties worden uitgezet en zullen de onderzoeksgegevens mogelijk worden gebruikt als input voor nieuwe projecten.

---- --