Gemeente Utrecht

Alcoholgebruik in Utrecht: té jong, té vaak en té veel

Teveel Utrechters drinken te veel of starten op te jonge leeftijd met alcoholgebruik. Dit leidt tot gezondheidschade, overlast en agressie. De gemeente Utrecht wil de inwoners bewuster maken van de effecten van alcohol. Ook neemt ze maatregelen om mensen met verslavingsproblemen beter te helpen en overlast door overmatig en excessief alcoholgebruik aan te pakken. Dit staat in de nieuwe integrale alcoholnota van de gemeente Utrecht, die vandaag is gepresenteerd door burgemeester Wolfsen, wethouder verslavingszorg Van der Sluijs en wethouder Den Besten, jeugd en volksgezondheid.

Het gebruik van alcohol heeft de laatste jaren in Utrecht verontrustende vormen aangenomen. Van de leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholieren heeft bijna 40 procent al alcohol gedronken. Een kwart van de jongeren (12 - 18 jaar) is de laatste maand minstenns twee keer dronken geweest. Het is zeker niet alleen een probleem van de jeugd. In Utrecht zijn er 12.000 volwassen probleemdrinkers en een kwart van de ouderen tussen de 55 en 65 jaar jaar drinkt overmatig.

Gezondheidsschade en verslaving
Alcoholgebruik op jonge leeftijd kan leiden tot onherstelbare schade voor de ontwikkeling en gezondheid en kan leiden tot negatieve effecten op de leerprestaties. Excessief alcoholgebruik gaat vaak samen met (uitgaans)overlast, huiselijk geweld en kindermishandeling. Uit onderzoek blijkt ook dat jong starten met alcohol meer kans geeft op verslavingsproblemen op later leeftijd.

Gedragsverandering nodig
Er is een omslag nodig in denken en doen. Daarom heeft de gemeente een integrale alcolholnota opgesteld met de titel 'Anders denken, anders doen'. Uitgangspunten zijn: geen alcohol onder de 16 jaar en bewuster alcoholgebruik onder jongeren en volwassenen. De gemeente start de komende twee jaar 36 extra acties om deze omslag op gang te brengen en de acute problemen rond overmatig alcoholgebruik aan te pakken.

De alcoholnota omvat een stadsbrede aanpak van preventie, zorg/behandeling, handhaving en toezicht. De belangrijkste aandachtsgroepen zijn jeugdigen en hun ouders, problematisch drinkende en verslaafde ouderen en overmatig en excessief drinkende jongeren van 16 tot 25 jaar. Ook wordt een hulpaanbod ontwikkeld voor zwerfjongeren, chronische alcoholisten in de maatschappelijke opvang en probleemgezinnen.

Utrecht gezond!
De gemeente werkt met name op het gebied van preventie en behandeling/zorg intensief samen met Agis Zorgverzekeringen. In het convenant Utrecht gezond! dat in oktober vorig jaar voor een periode van vijf jaar is gesloten, is de aanpak van alcohol en drugs één van de speerpunten.
Gemeente en Agis werken aan een betere aansluiting tussen preventie en behandeling/zorg, verbetering van de toegankelijkheid van de verslavingszorg onder meer via de huisartspraktijken, ontwikkelen van zelftests en hulpverlening via internet, onderzoek naar middelengebruik en effecten van ingezette hulpverlening en acties.

Extra geld
Voor de komende twee jaar is ¤ 700.000,- extra bescchikbaar om de 36 extra acties uit te voeren, in samenspraak met zoveel mogelijk betrokken partijen in de stad.