Gemeente Apeldoorn
Regelgeving (sport)visserij geldt in alle Apeldoornse wateren
Visseizoen van start: vissen met plezier én met regels

Het visseizoen is weer begonnen. Visliefhebbers slaan hun hengel uit om te vissen; met plezier maar ook met regels. De gemeente, eigenaar van de meeste Apeldoornse wateren, zet de belangrijkste regels nog eens op een rij. Want in de Apeldoornse wateren gelden de regels uit de Visserijwet 1963. De politie controleert ook dit seizoen weer op naleving van die regels.

In de meeste wateren binnen de gemeente mag gevist worden. Soms is het verboden, bijvoorbeeld vanwege gezondheidsrisico's, omdat het water ecologisch beschermd wordt of omdat het water particulier eigendom is. Op www.apeldoorn.nl staat een kaart met een overzicht van de wateren waarin gevist mag worden.

Als visser moet je in het bezit zijn van een VISpas en de bijbehorende Lijst met Viswateren. De VISpas vervangt de vroegere Sportvisakte en de Grote Vergunning. De belangrijkste VISpassen:
1. De VISpas is voor leden van een aangesloten hengelsportvereniging. Met de VISpas en bijhorende Lijsten van Viswateren op zak mag u vissen in alle wateren die in deze lijsten vermeld staan.
2. De JeugdVISpas is er voor leden van een aangesloten hengelsportvereniging die nog geen 14 jaar zijn maar die wel met twee hengels en alle aassoorten in alle wateren, vermeld in de Lijsten van Viswateren, willen kunnen vissen. Jeugd tot 14 jaar mag met één hengel zonder vergunning vissen, onder begeleiding van een volwassene met de juiste papieren.
3. De Kleine VISpas is er voor sportvissers die geen lid zijn van een aangesloten hengelsportvereniging en die met één hengel en een beperkt aantal aassoorten in een beperkt aantal wateren (Kleine Lijst van Viswateren) willen vissen.
Er gelden ook regels voor de vissoort en het formaat van de vis. Kijk op www.sportvisserijnederland.nl voor de volledige tekst van de wettelijke visserijregels en voor de algemene voorwaarden voor het gebruik van de VISpas.

In Apeldoorn en omgeving zijn drie hengelsportverenigingen: De Vriendschap, De Sportvisser en T.O.G.



Gemeente Apeldoorn