Inspectie voor de Gezondheidszorg


Ridderorde voor senior inspecteur Willem Nugteren.

Nieuwsbericht, 28 mei 2009

Senior inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), Willem Nugteren is vandaag in zijn woonplaats Haren geslagen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Arts-chirurg Willem Nugteren die sinds 2003 voor de IGZ werkt, krijgt deze Koninklijke onderscheiding omdat hij begin jaren tachtig belangeloos zijn beroep als arts, in onder meer Tanzania, uitoefent. Willem Nugteren doet dit naast zijn 'gewone werk'. Maar ook in Bangladesh was hij jarenlang belangeloos betrokken bij de behandeling van met name vrouwelijke brandwondenpatiënten.

Sinds 2003 werkt Willem Nugteren als senior inspecteur bij de IGZ waarbinnen hij een voortrekkersrol en soms zelfs een pioniersrol heeft gespeeld. Vanuit zijn specifieke deskundigheid als chirurg heeft hij zijn inspecteurrol benut om landelijke initiatieven te nemen om de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg te bevorderen. De onderzoeken die hij voor de inspectie heeft gedaan hebben grote invloed gehad op de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg op vrijwel alle operatiekamers in Nederland.

Nugteren, die vandaag afscheid van de inspectie met een symposium dat speciaal voor hem is georganiseerd, heeft een indrukwekkende staat van dienst. Begin jaren tachtig richtte hij de stichting Medical Aid by Student Help (MASH) op. Als geneeskundestudent uit Groningen verzamelde hij met medestudenten afgedankte spullen in ziekenhuizen en zorgden dat deze in Tanzania kwamen. Vanaf 1989 tot de dag van vandaag is Nugteren onbetaald docent voor de opleiding tot Tropenarts.