Politie Brabant-Noord

Integrale controle coffee- en growshops Den Bosch

's-Hertogenbosch, 28-05-2009

De politie Brabant Noord heeft donderdagmiddag in samenwerking met de belastingdienst en de gemeente vijf coffeeshops en twee growshops in 's-Hertogenbosch gecontroleerd. Op de diverse adressen werd tijdens deze handhavingsactie gecontroleerd op de naleving van de zogenaamde AHJOG-criteria*, overtreding van de Opiumwet, de naleving van de administratieve en fiscale verplichtingen alsmede de gemeentelijke regels en voorschriften.

Voor het eerst sloten ook medewerkers van de Voedsel- en Warenautoriteit aan bij de controle. Zij keken onder andere naar de handhaving van het rookverbod.

Grote inzet

Politie, gemeente en belastingdienst zetten samen ongeveer veertig mensen in. Omstreeks 15.00 uur betraden ze tegelijkertijd de verschillende panden. Ook waren twee speurhonden, gespecialiseerd in het zoeken naar drugs en geld, ter beschikking. Alle aanwezigen, zowel personeel als bezoekers, dienden zich te legitimeren. Daarmee werd vastgesteld dat er zich geen minderjarigen in de verschillende coffeeshops bevonden. Nadat bezoekers weg waren werden de panden doorzocht en de administraties bekeken. De controlerende instanties kregen veel medewerking van de betreffende bedrijven.

Resultaten

Bij een coffeeshop aan de Maastrichtseweg werd een 32-jarige bezoeker uit Boxtel aangehouden omdat hij zich niet kon legitimeren. Hij is na verhoor in vrijheid gesteld.

De politie trof bij een growshop aan de Boksheuvelstraat drie dozen met totaal 274 hennepstekjes aan. Deze werden in beslag genomen. Ook een nog onbekende hoeveelheid wiet, dat in kistjes bij de toonbank werd bewaard, werd meegenomen. Er zal proces-verbaal worden opgemaakt. De gemeente onderzoekt of in verband met bovenstaande tegen dit bedrijf bestuursrechterlijke maatregelen getroffen kunnen worden. Van hetzelfde bedrijf inde de belastingdienst een vordering van 11.575. Het bedrijf kreeg een waarschuwing van de gemeente in verband met de aanwezigheid van teveel chemicaliën.

Voor het overige werden enkele waarschuwingen uitgedeeld in verband met overtreding van het rookverbod en incomplete boekhouding. De gewaarschuwde bedrijven kunnen op een hercontrole rekenen.


*AHJOG

AHJOG- criteria zijn opgesteld voor eigenaren van coffeeshops waarbij afspraken zijn gemaakt met de overheid inzake:
A = Affichering; er mag geen reclame worden gemaakt; H = Harddrugs; er mogen geen harddrugs verkocht worden; J= Jongeren; er mag niet aan minderjarigen (onder de 18 jaar) verkocht worden;
O = Overlast; er mag geen overlast voor de omgeving worden veroorzaakt G = Gram; er mag niet meer dan 5 gram softdrugs per persoon verkocht worden.