KPN NV
Eerste KPN Kunstprix uitgereikt aan Marc Oosting

Datum

28 mei 2009

Nummer

023

Marc Oosting (1976, Nederland) is de winnaar van de eerste KPN Kunstprix. Tijdens de prijsuitreiking van de PRIXDEROME.NL 2009, in de Gashouder op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam, heeft KPN directeur Ton van der Gaag de prijs vandaag overhandigd.

De KPN Kunstprix bestaat uit een bedrag van ¤ 15.000 met daarnaast een aankoop door KPN van een bestaand of nieuw te maken werk van de winnende kunstenaar.

De afgelopen weken hebben medewerkers van KPN gestemd op de genomineerden van de Prix de Rome, de oudste en meest genereuze 'staats'prijs voor kunstenaars en architecten (tot 35 jaar) in Nederland. Marc Oosting kwam met circa 23 procent van de stemmen als winnaar van de KPN Kunstprix uit de bus.

Met zijn schilderijen, collages en tekst, maakt Marc Oosting installaties, waarin veel te zien en te herkennen is. In zijn werk speelt hij met taal, populaire symbolen en kunsthistorische motieven. Oosting lijkt de toeschouwer op een dwaalspoor te willen zetten met deze rijkheid van verwijzingen en betekenissen. Het werk van Marc Oosting voor de Prix de Rome is tot 14 juni te zien in De Appel, locatie Zuiveringshal Oost, Westergasfabriek-terrein te Amsterdam.

Voor KPN staan kunst en het steunen van jonge kunstenaars hoog in het vaandel. Daarom is KPN sponsorpartner van de PRIXDEROME.NL en de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam, een gerenommeerd kunstenaarsplatform waar getalenteerde kunstenaars uit de hele wereld kunnen werken aan onderzoek en productie van nieuw werk.

KPN heeft een omvangrijke kunstcollectie met een geschiedenis van meer dan 50 jaar, waarbij vanaf het prille begin jong talent op gebied van beeldende kunst en vormgeving werd gestimuleerd door aankopen en opdrachten. De collectie bestaat uit 6500 kunstwerken van nationale en internationale kunstenaars, verspreid over circa 80 locaties. Het zwaartepunt in de collectie betreft unica in alle media (schilderkunst, fotografie, video, beelden en installaties). KPN breidt haar kunstcollectie onder meer uit met werken van jonge kunstenaars in al deze disciplines.



KPN NV