Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

De praktijkcoach zorgt voor meer plezier in het werk

Vanaf begin 2008 heeft Dak kindercentra negen praktijkcoaches aangesteld. De praktijkcoaches zijn er om de pedagogisch medewerkers te coachen in het werken met kinderen op de groep. Naast het feit dat de coaches veel pedagogisch inhoudelijke kennis hebben, komt hun jarenlange ervaring binnen verschillende functies in de kinderopvang goed van pas. Met deze praktijkgerichte aanpak kunnen wij de kwaliteit van onze dienstverlening nog meer verbeteren.

De praktijkcoaches stellen, aan de hand van een persoonlijke coachvraag van de pedagogisch medewerker, een coachingstraject op. Een coachingstraject kan bestaan uit een aantal gesprekken of coaching on the job door situaties te observeren en daarop in te spelen. Ook kunnen pedagogisch medewerkers behoefte hebben aan concrete adviezen en tips. De coachvragen zijn zeer divers en omvatten zaken als het begeleiden van de interactie met kinderen, oudercontacten, onderlinge samenwerking en het werkplezier van de pedagogisch medewerker.

De reacties van gecoachte medewerkers zijn erg positief. Steeds meer medewerkers weten de praktijkcoaches te vinden. De praktijkcoaches zelf kijken terug op een boeiend eerste jaar. Het ontwikkelen en vormgeven van deze functie en het gezamenlijk volgen van een interne coachtraining zorgden voor een stevige basis waarop verder kan worden gebouwd.

Al met al kunnen we spreken van een innovatie binnen de kinderopvang. Negen vaste medewerkers die door een positief coachende aanpak de kwaliteit van het pedagogisch klimaat verder verhogen en professionaliseren.

Noot voor de redactie,