Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Mei 2009

'De natuur van het platteland'
Winnaar Westhoff-essaywedstrijd 2009 bekend op 28 mei

De winnaar van de Westhoff-essaywedstrijd voor jongeren tot 27 jaar wordt dit jaar op 28 mei bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Westhoff-lezing in Nijmegen. Het is de derde keer dat de essaywedstrijd in dit kader wordt gehouden, nu met als thema 'De natuur van het platteland'. De Westhoff-lezing vormt een gezaghebbend en inspirerend platvorm voor bevlogen natuur­onderzoekers, waarbij de actualiteit van natuurbehoud en landschaps­beheer en het maatschappelijk belang centraal staan.

De essaywedstrijd voor jongeren heeft als doel jonge biologen en natuurbeschermers uit te dagen om hun hersens te laten kraken en hun talent te laten spreken, om hun ideeën en mening bekend te maken en een frisse visie te bieden op de natuur. Volgens juryvoorzitter prof. dr. Joop Schaminée, Westhoff leerstoelhouder aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Wageningen University, ligt het aantal inzendingen dit jaar weer hoger en zijn er heel gevarieerde essays ingezonden. 'Het is enorm belangrijk om de jongere generatie te betrekken bij discussies over natuur en natuurbescherming, er is behoefte aan jong bloed en frisse standpunten, vertelt Joop Schaminée.

De inzendingen worden beoordeeld door een jury bestaat uit Kris van Koppen (hoogleraar natuureducatie NME), Jeannette Parramore (Vara's Vroege Vogels), Annick de Wit (VU Amsterdam), Caspar Janssen (De Volkskrant), Rolf Roos (Stichting Natuur Media), Hettie Meertens (ARK Natuurontwikkeling) en Kees de Heer (eindredacteur Natura).

De winnaar van de Westhoff-essaywedstrijd mag zijn of haar essay presenteren tijdens de Westhoff-lezing 2009. Het winnende essay wordt gepubliceerd in Natura, tijdschrift van de KNNV Vereniging voor Veldbiologie. Daarnaast ontvangt de winnaar een boekenpakket van de KNNV Uitgeverij. In 2008 won biologiestudent Jaap Rohof de wedstrijd met zijn essay 'Beleven is een werkwoord. Natuurbeleving bij jongeren.'

De jaarlijkse Westhoff-lezing, vernoemd naar prof. dr. Victor Westhoff, de invloedrijkste naoorlogse natuurbeschermer in Nederland, heeft zich ontwikkeld tot een gezaghebbend en inspirerend platform dat het veld van de natuurbescherming jaarlijks bijeen brengt en een breed publiek weet aan te spreken. De lezing wordt georganiseerd door het Centre for Sustainable Management of Resources (CSMR) en de KNNV Uitgeverij.

De Westhoff-lezing 2009, die net als de essaywedstrijd als thema 'De natuur van het platteland' heeft, zal op 28 mei worden uitgesproken door prof. dr. Cees Veerman. Hij zal ingaan op de toekomst van het landelijke gebied. Dit in het licht van de ontwikkelingen in onze globaliserende samenleving, ondermeer ten aanzien van het klimaat, de voedselvoorziening, natuur- en landschapsbeheer, recreatie, urbanisatie en demografie. Ruimtedruk, nieuwe maatschappelijke behoeften, ontwikkelingsmogelijkheden voor de landbouw, noodzaak tot beheer en uitbreiding van natuur en landschapswaarden, vormen een complex van vaak tegenstrijdige belangen en claims. Een discussie en onderbouwing met onderzoeksgegevens maakt het mogelijk weloverwogen keuzen te maken.