Leefbaar Utrecht

Persbericht Stadspartij Leefbaar Utrecht, mede namens GroenLinks, SP en Groep Mossel Utrecht, 26 mei 2009

2e Interpellatiedebat inzake perscontacten burgemeester Wolfsen

Aanstaande donderdag (28 mei 2009) vergadert de Utrechtse gemeenteraad opnieuw over de contacten van burgemeester Wolfsen met de lokale media. Een verzoek van Stadspartij Leefbaar Utrecht wordt gesteund door de fracties van GroenLinks, SP en Groep Mossel. Aanleiding van dit tweede interpellatiedebat vormen de door Leefbaar Utrecht opgevraagde mailwisselingen tussen burgemeester Wolfsen enerzijds en medewerkers van het AD-Utrechts Nieuwsblad anderzijds, betreffende een onderzoeksartikel over de pensionkostenregeling waar de heer Wolfsen gedurende de eerste 13 maanden van zijn ambtstermijn gebruik van heeft gemaakt.

Hoewel in deze e-mails de door de AD-hoofdredactie gesignaleerde 'onparlementaire en beledigende taal' ontbreekt, is de vrijgegeven mailcorrespondentie voor de vier fracties voldoende aanleiding voor een debat: De hoeveelheid e-mails evenals de toon en de inhoud van de e-mails, komen niet overeen met de uitlatingen van burgemeester Wolfsen in het interpellatiedebat van 16 april jl. Bovendien is het ons duidelijk geworden dat de burgemeester een ter inzage gegeven publicatie van Ons Utrecht heeft doorgespeeld naar het AD/UN.

Integriteit?

Fractievoorzitter Vincent Oldenborg: "Voor Leefbaar Utrecht is de centrale vraag: "Heeft de burgemeester, gezien de ontvangen e-mails, tijdens het debat van 16 april een voldoende transparante en eerlijke weergave gegeven van zijn handelen in de hele zaak rond publicaties over de pensionkostenregeling? Wij zetten daar grote vraagtekens bij. De hele zaak rond het tegenhouden van de publicatie in Ons Utrecht ging over integriteit en de toepassing van het recht om de aantasting van de persoonlijke integriteit te voorkomen. Als mens en als burgemeester. Maar geldt dat dan ook niet juist voor het eigen optreden ten opzichte van anderen? Hoe integer is het om een artikel van een freelance redacteur door te sturen aan de hoofdredacteur van een concurrerend nieuwsmedium? Hoe integer is het om expliciet uit te gaan van kwader trouw bij anderen, zonder daarvoor enig bewijs te hebben? Hoe integer ben je, als je relevante informatie niet deelt op het moment dat dit van je gevraagd wordt?"

3e verzoek

In de interpellatieaanvraag (zie pdf-bijlage) wordt de burgemeester voor de derde maal verzocht om nog niet openbaar gemaakte e-mails alsnog aan de gemeenteraad beschikbaar te stellen, opdat de raadsleden in staat gesteld worden hun controlerende taak naar behoren uit te kunnen voeren. Stadspartij Leefbaar Utrecht sluit niet uit dat - net als na het tweede verzoek - opnieuw aanvullend materiaal aan de gemeenteraad beschikbaar gesteld wordt.


----- einde persbericht ----

Bijlage: interpellatieaanvraagWolfsen2.pdf (26kb). (de eerdere open brieven van Leefbaar Utrecht aan burgemeester Wolfsen én de openbaar gemaakte e-mails zijn te vinden op onze website www.leefbaarutrecht.nl )

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met:
- Vincent Oldenborg, Stadspartij Leefbaar Utrecht: 0629184621
- Marry Mos, GroenLinks: 0618680097

- Tim Schipper, SP: 0620337002

- Mary Mossel, groep Mossel: 0302459161

Bas Hendriksen
Beleidsmedewerker Stadspartij Leefbaar Utrecht
tel: 030 - 2861463 web: www.leefbaarutrecht.nl Stadspartij Leefbaar Utrecht: "Niet links, niet rechts, maar Utrechts!"

Stadspartij Leefbaar Utrecht

Postbus 16200 ­ 3500 CE UTRECHT Tel. 030 ­ 286 1463 Mail: mail@leefbaarutrecht.nl Web: www.stadspartijleefbaarutrecht.nl Utrecht, 26 mei 2009

Aan de raads- en collegeleden van de gemeente Utrecht

Betreft: Interpellatieverzoek inzake mailwisseling burgemeester Wolfsen

Waarom een nieuw debat?

Waarom vraagt een gemeenteraadslid een interpellatie aan? In de meeste gevallen wordt een dergelijk debat aangevraagd als er een ernstig politiek probleem optreedt. Als de raad of een deel van de raad het vermoeden heeft dat het opgetreden probleem het rechtstreekse gevolg is van het handelen of juist niet handelen van het College van B&W.

De raad in haar rol als controleur van het gemeentelijk beleid, roept het College, dan wel individuele leden van het College ter verantwoording. Tijdens het debat heeft het College de gelegenheid om uitleg te geven over de gevolgde koers. De raad moet er op kunnen vertrouwen dat, tijdens het debat, gegeven informatie juist en volledig is.

Het interpellatiedebat is bij uitstek een debat om schoon schip te maken. Aan het eind van het debat maakt de raad de balans op en spreekt een oordeel uit. Het kan niet zo zijn dat relevante informatie die ten tijde van het debat bekend was bij het College, of het betreffende collegelid tijdens een interpellatiedebat niet gedeeld wordt met de raad. Artikel 180 van de Gemeentewet is daar heel helder over en dat geldt ook voor de afspraken die raad en college met elkaar hebben gemaakt over de uitvoering van de informatieplicht.

Daarom is het op zich al een vreemde zaak dat Stadspartij Leefbaar Utrecht expliciet om de betreffende e-mails heeft moeten vragen. Nog vreemder is het, dat er twee verzoeken voor nodig zijn geweest om de zaak min of meer compleet te krijgen. Mogelijk is er nog meer mailverkeer tussen de burgemeester en de heer Kalmann (tot voor kort de regionaal hoofdredacteur AD-Utrechts Nieuwsblad) geweest, bijvoorbeeld na 9 april 2009 in aanloop naar het debat van 16 april 2009. Ook in maart, na de melding van de heer Andriessen over het stopzetten van het AD-onderzoek, kunnen er wellicht nog e-mails verstuurd zijn, bijvoorbeeld via de andere utrecht.nl accounts van de burgemeester. Maar voor het doen van de debataanvraag beperken wij ons nu tot wat er wel is.

Voor ons is de centrale vraag de volgende: "Heeft de burgemeester, gezien de, door ons ontvangen, mails, tijdens het debat van 16 april een voldoende transparante en eerlijke weergave gegeven van zijn handelen in de hele zaak rond publicaties over de pensionkostenregeling?"

Na zorgvuldige bestudering van de nu beschikbare informatie en na lezing van het verslag van het eerdere interpellatiedebat op 16 april 2009, moeten wij concluderen dat de burgemeester die eenmalige kans om schoon schip te maken heeft laten lopen. Uit de mailwisseling tussen de burgemeester en de heer Kalmann komt een beeld naar voren van een burgemeester die, ook bij het AD/UN, met alle mogelijke middelen probeert een publicatie over de toepassing van zijn pensionkostenregeling te verhinderen.

Stadspartij Leefbaar Utrecht: Niet links, niet rechts, maar Utrechts ! 1

Stadspartij Leefbaar Utrecht

Postbus 16200 ­ 3500 CE UTRECHT Tel. 030 ­ 286 1463 Mail: mail@leefbaarutrecht.nl Web: www.stadspartijleefbaarutrecht.nl Utrecht, 26 mei 2009

Naar de inhoud van de telefoongesprekken kunnen we slechts raden. Maar het is volstrekt duidelijk dat het hier niet gaat om een eenmalig telefoongesprek met de regionaal hoofdredacteur en een kennismaking onder het genot van een kop koffie. Hier probeert een bestuurder zijn vriendschap met de regionaal hoofdredacteur te benutten om publicatie tegen te houden, en - gezien het resultaat - met succes.

De hele zaak rond het tegenhouden van de publicatie in Ons Utrecht ging over integriteit en de toepassing van het recht om de aantasting van de persoonlijke integriteit te voorkomen. Als mens en als burgemeester. Maar geldt dat dan ook niet juist voor het eigen optreden ten opzichte van anderen? Hoe integer is het om een artikel van een freelance redacteur door te sturen aan de hoofdredacteur van een concurrerend nieuwsmedium? Hoe integer is het om expliciet uit te gaan van kwader trouw bij anderen, zonder daarvoor enig bewijs te hebben? Hoe integer ben je, als je relevante informatie niet deelt op het moment dat het moet?

Hoe geloofwaardig zijn excuses als basis voor verdere samenwerking als de op dat moment beschikbare en relevante kennis niet gedeeld wordt?

Deze vragen zijn voor Stadspartij Leefbaar Utrecht en hierin gesteund door SP, GroenLinks en de Groep Mossel, voldoende reden om opnieuw een interpellatiedebat over deze kwestie aan te vragen. Dat debat willen wij laten plaatsvinden tijdens de raadsvergadering van donderdag 28 mei 2009.

Daarnaast verzoeken wij de burgemeester om eventueel nog niet openbaar gemaakt mailverkeer van de burgemeester met de heer Kalmann tussen 26 januari 2009 en 17 april 2009, via alle @utrecht.nl accounts die de burgemeester ter beschikking staan, voor woensdag 27 mei 17.00 uur aan de gemeenteraad ter beschikking te stellen.

Vincent Oldenborg Tim Schipper Marry Mos Mary Mossel Stadspartij Leefbaar Utrecht SP GroenLinks Groep Mossel

Stadspartij Leefbaar Utrecht: Niet links, niet rechts, maar Utrechts ! 2


---- --