Raad van State


donderdag 28 mei 2009
11.00 uur
Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord Brabant heeft verleend aan Essent Energie voor een warmtekrachtcentrale (WKC) en een zogenoemde STEG-eenheid aan de Middenweg in Moerdijk. De STEG-eenheid bestaat uit gasturbines die elektriciteit opwekken. De inspecteur van de VROM-inspectie Regio Zuid is het niet eens met de vergunning. Hij vindt dat het provinciebestuur in de vergunning strengere normen had moeten opnemen voor de uitstoot van onder meer stikstofoxiden en koolstofmonoxiden door de STEG-eenheid. Omdat het energiebedrijf niet beschikt over de technieken om daaraan te voldoen, had het provinciebestuur de vergunning moeten weigeren, aldus de VROM-inspecteur. Verder vindt de inspecteur dat het provinciebestuur emissienormen in de vergunning had moeten opnemen voor de uitstoot van stikstofoxiden door de warmtekrachtcentrale. (zaaknummer 200805659/1)

11.15 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Noord-Beveland heeft verleend voor een zorgcomplex aan het Alexiaplein in Kamperland. Het complex bestaat uit 20 zorgwoningen, 2 groepswoningen voor gehandicapten, een dorpshuis en een huisartsenpraktijk. Een omwonende is tegen de bouwvergunning in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij is het niet eens met de bouwhoogte van de woningen. Volgens hem worden de woningen hoger dan eerder zou zijn toegezegd. Verder vreest hij voor belemmering van zijn uitzicht. Ook zou de woningbehoefte niet goed zijn onderzocht. In afwachting van de behandeling van het hoger beroep verzoekt hij de Raad van State de vergunning te schorsen. (zaaknummer 200903058/2)

13.15 uur

Zitting over de vrijstelling en de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Oisterwijk heeft verleend voor een woongebouw met 37 appartementen, een bioscoop, een garage en zes commerciële ruimten aan het Lindeplein, de Tuinweg en De Lind in Oisterwijk. De rechtbank heeft in september 2008 een eerder beroep van de Vereniging Oisterwijkse Winkeliers gegrond verklaard, omdat het project waarvoor de vrijstelling was verleend niet op de lijst stond die de provincie had opgesteld. Op de lijst staan categorieën van gevallen waarin het gemeentebestuur een vrijstelling mag verlenen. Het gemeentebestuur bestrijdt dat het project niet op de provinciale lijst staat. Daarom komt hij tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de winkeliersvereniging komt in hoger beroep. Zij vindt dat het gemeentebestuur helemaal geen medewerking aan het project had mogen verlenen, omdat het project slecht is voor het voorzieningenniveau in het centrum van Oisterwijk. Verder is zij bang voor parkeeroverlast. (zaaknummer 200807766/1)