Ingezonden persbericht


Nationale ICT Awards 2009 uitgereikt

Tijdens een galabijeenkomst in de Nieuwe kerk in Den Haag, zijn 27 mei 2009 de Nationale ICT Awards 2009 uitgereikt. De Broos van Erp Prijs van ¤ 50.000 gaat dit jaar naar Badge2Match en de ICTRegie Award is gewonnen door Genexis. Winnaar van de ICT~Office Innovatie Award is Ctac Powerhouse en de ICT~Milieu Award gaat naar IBM Nederland. De Nationale ICT Awards zetten personen, organisaties of initiatieven in het zonnetje die bijdragen aan de stimulering van innovatieve ICT-toepassingen in bedrijfsleven, non-profit en overheid of die in Nederland ontwikkelde ICT-kennis omzetten in maatschappelijke of economisch profijtelijke toepassingen.

De Nationale ICT Awards worden mogelijk gemaakt door ICT~Office, ICTRegie en het ministerie van Economische Zaken, die samen vier Awards uitreiken. De gemeente Den Haag is dit jaar gastheer van de uitreiking.

Badge2Match winnaar Broos van Erp Prijs

Badge2Match ontwikkelt en levert een intelligent netwerksysteem met het gemak en formaat van een reguliere badge. Het systeem matcht deelnemers aan een evenement die dezelfde interesse hebben en bij elkaar in de buurt zijn. Een match wordt weergegeven door de badges van personen in dezelfde kleur te laten oplichten. De match wordt bepaald aan de hand van profielen die in de badge geladen worden en vooraf door de deelnemers middels een internetapplicatie zijn opgegeven.

Onno Bos en Hugo Bos (oprichters van Badge2Match, met bloemen) ontvangen de Broos van Erp Prijs 2009 van juryvoorzitter Zsolt Szabo en staatssecretaris Frank Heemskerk (EZ, uiterst rechts) high res versie foto

Genexis wint ICTRegie Award

Genexis is een spin-off van de TU Eindhoven, gespecialiseerd in fibre-to-the-home systemen. Dat zijn communicatienetwerken van glasvezels met eindpunten in woningen. Door deze glasvezels worden lichtsignalen gestuurd die als informatiedragers fungeren. Genexis heeft de ICTRegie Award te danken aan het succes van het FlexPON-product. PON staat voor Passive Optical Network, en verwijst naar een bepaald type netwerk van optische glasvezels. Zo'n optisch netwerk, bijvoorbeeld voor de distributie van TV-signalen, heeft allerlei voordelen boven een netwerk bestaande uit traditioneel koperdraad. Het biedt mogelijkheden voor nieuwe diensten, heeft een hogere capaciteit en een lager energieverbruik. Een flexibel PON (FlexPON) voegt daar nog het voordeel van een efficiënt gebruik van bandbreedte en gemakkelijke uitbreidbaarheid aan toe. Met dit product bouwt Genexis voort op eerdere succesvolle glasvezeltechnologie-oplossingen die zijn toegepast in bekende breedband netwerken, zoals OnsNet in Nuenen en het stadsnetwerk van Amsterdam.

Ton Koonen (TU Eindhoven, links) en Gerlas van den Hoven (Genexis) ontvangen de ICTRegie Award 2009 uit handen van Gerard van Oortmerssen (directeur ICTRegie) high res versie foto

Ctac Powerhouse winnaar van ICT~Office Innovatie Award

Ctac Powerhouse heeft een applicatie ontwikkeld voor de distributie van goederen vanuit een centraal verzamelpunt buiten de stad, naar de ontvangers in de binnenstad per 'schone' (op aardgas of electrisch aangedreven) vrachtwagen of per speciale transportfiets. Het succes wordt mede bepaald door het businessmodel, waarbij het succes van de ICT-leverancier mede bepalend is voor het succes van de gebruiker en vice versa. De belangstelling voor deze maatschappelijk verantwoorde oplossing is groot. Nijmegen telt binnenkort honderd aangesloten winkeliers en Den Bosch ging in januari dit jaar van start. Daarnaast zijn er vergevorderde gesprekken met negentien geïnteresseerde grote gemeentes.

Henk Broeders (voorzitter ICT~Office, links) reikt de ICT~Office Innovatie Award 2009 uit aan Donald Houben (Director Business Services van Ctac Powerhouse) en Birgit Hendriks (Binnenstadservice.nl) high res versie foto

IBM Nederland wint ICT~Milieu Award

Het Smart Building concept van IBM geeft inzicht in manieren waarop energieverbruik in gebouwen is te optimaliseren. Hiervoor worden sensoren geplaatst op items als airconditioning, warmtegordijnen, koelsystemen en andere energieverbruikers. Tevens worden er meetwaarden verzameld. De data wordt omgezet in bruikbare rapportages en het is mogelijk apparatuur geautomatiseerd langzamer te laten draaien of uit te schakelen. Via de geïntegreerde Asset Management oplossing wordt er ook efficiënter onderhoud mogelijk en kan de levensduur van apparatuur stijgen. Substantiële kostenreductie en milieuvoordeel gaan hand in hand. Het platform is zeer geschikt voor diverse gebouwen, waaronder kantoorpanden en winkelcentra. De eerste, tevens succesvolle pilot in een Albert Heijn supermarkt is inmiddels een feit.

Harry van Dorenmalen (Algemeen Directeur IBM Nederland, links) ontvangt de ICT~Milieu Award 2009 uit handen van Anwar Osseyran (directeur SARA Reken- en Netwerkdiensten) high res versie foto

Website

Informatie over de winnaars en genomineerden en links naar de partners, staat op www.ictawards.nl

----------

Noot voor de redactie,