Ministerie van Economische Zaken

Heemskerk: 'Telecombedrijven moeten klant informeren of ze kunnen Skypen'

28 mei 2009
'Telecombedrijven moeten hun klanten duidelijk informeren of ze op hun mobiele telefoon programma's als Skype kunnen gebruiken'. Dat zegt staatssecretaris Heemskerk donderdag 28 mei 2009 in reactie op Kamervragen.

Goedkoop bellen via het internet

'Met programma's als Skype kan de consument goedkoop bellen via het internet, wat de toepassing aantrekkelijk maakt om ook te gebruiken op je mobiel. Programma's als Skype kunnen geblokkeerd worden, zolang er maar keus is voor de consument en hij op een toestel en abonnement kan overstappen dat de toepassing wel biedt', aldus Heemskerk in een reactie.

De staatssecretaris schrijft de Tweede Kamer dat hij de Europese Commissie (EC) steunt om telecomoperators te verplichten transparant te maken welke gebruiksbeperkingen er gelden op mobieltjes. Ook steunt Heemskerk de EC om kwaliteitseisen aan telecomoperators te stellen als de markt niet goed blijkt te werken. 'Die maatregel hebben we dan dus straks achter de hand als er niet genoeg keus is voor de consument en de situatie dreigt te ontstaan dat je dit soort toepassingen helemaal niet meer kunt gebruiken op een mobiel', aldus Heemskerk.

Volgens Heemskerk is het waarschijnlijk dat er dit jaar nog een akkoord komt over de plannen van de EC.

Meer informatie


* Beantwoording Kamervragen beperking VoIP kamerstuk | 28 mei 2009 | Telecomwet- en regelgeving | Nummers en domeinnamen | PDF document, 80 Kb Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de leden Gesthuizen en Gerkens (beiden SP) met nummer 2009Z07244 aan de staatssecretaris van Economische Zaken over de beperking van VoIP (ingezonden 16 april 2009). Tevens beantwoord ik in deze brief de vragen van het lid Van Dam (PvdA) met nummer 2009Z07392 aan de staatssecretaris van Economische Zaken over Europese stappen tegen telecomaanbieders en fabrikanten van smartphones om gebruik van VoIP toe te staan op de mobiel (ingezonden 17 april 2009).