Socialistische Partij Rotterdam

Nederland wil minder Brussel: Handen af van de postbode!

28-05-2009 * De liberalisering van de postmarkt heeft de arbeidsverhoudingen in Nederland in een klap teruggeslingerd naar de negentiende eeuw. TNT post presteerde het om en loonverlaging van enkele honderden euro's per maand erdoor te willen drukken, terwijl de directie een loonsverhoging van 10 procent tegemoet kon zien. Door het openstellen van de postmarkt voor andere bedrijven wordt er geconcurreerd op arbeidsvoorwaarden. Over de ruggen van de postbodes dus.

De liberalisering van de postmarkt is mogelijk gemaakt door de Europese Unie. Deze richtlijn moet er voor zorgen dat de postmarkt in Europa zo snel mogelijk volledig is vrijgegeven en er vrije concurrentie kan plaatsvinden. Meer spelers op de markt, voor evenveel poststukken, betekent dat er geconcurreerd wordt op arbeidsvoorwaarden. Postpiraten als Sandd en Selektmail betalen hun werknemers stukloon uit, dus per brief die wordt bezorgd. Daarom wil TNT snoeien in de loonkosten en het loon van de postbodes met 15 procent kroten. Zo worden drie postbodes inderdaad goedkoper dan één.

Rotterdammers Theo Huijgens en Adam Issa-Sunna weten er alles van. Huijgens werkt die sinds twee jaar als postbode voor TNT. Issa-Sunna nam onlangs ontslag. Hij kan zich niet vinden in het huidige beleid. Issa-Sunna en Huijgens vinden dat de postbodes de dupe zijn geworden van het systeem. Huijgens werkt zes dagen per week. Officieel eindigt zijn werkdag om vijf uur 's middags, maar hij is vaak tot acht uur in de avond post aan het bezorgen. Voor de uren na vijf uur krijgt hij geen salaris. Naast het bezorgen van de post moet Huijgens op dinsdag ook huis aan huis bladen rondbrengen en soms moet hij 's ochtends zijn eigen post nog sorteren. Allemaal extra taken die in het verleden werden gedaan door uitzendkrachten, maar die nu te duur zijn. Ook moeten postbodes zelf voor een fiets zorgen, en betalen. "Met het salaris van een postbode is het onmogelijk een fiets te kopen die geschikt is voor de zware ballast die we mee moeten zeulen," meent Issa-Sunna. Wanneer de fiets is versleten, of wordt gestolen draagt TNT draagt niets bij aan vervanging.

De SP zag al in 2007 aankomen dat de liberalisering van de postmarkt ernstige gevolgen zou hebben voor het personeel. Daarom werd de actie 'Red de postbode' gestart. In maart vond een grote demonstratie in Utrecht plaats. TNT-topman Bakker dreigde met ontslagen als de CAO niet zou worden aangenomen. Bedreigingen en intimidatie ten spijt stemden vakbondsleden massaal tegen. Desondanks houdt TNT de poot stijf. Momenteel onderzoekt het actiecomité of het uitbetalen van stukloon in de postsector wel is toegestaan en of een rechtzaak succesvol kan zijn.

Dit is deel 3 in een serie over werknemers die te maken krijgen met slechte en onzinnige regels vanuit Brussel.