Gemeente Haren

Overlast door hondenpoep

28/05/2009

Hondenpoep Eén van de grootste ergernissen van de gebruikers van de openbare ruimte is de aanwezigheid van hondenpoep op voetpaden en grasvelden. Om het verblijf in de openbare ruimte zo aangenaam mogelijk te maken, informeren wij u over de middelen die wij inzetten om de overlast terug te dringen.

Ten eerste is de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van toepassing. Hierin staat precies beschreven welke regels er gelden ten aanzien van het laten doen van de behoefte door de hond. De APV geeft aan dat de eigenaar of houder van de hond verplicht is om ervoor te zorgen dat die hond zich niet van uitwerpselen ontdoet:


- op een gedeelte van de weg dat is bestemd of mede is bestemd voor voetgangers;


- op een voor het publiek toegankelijk en kennelijk als zodanige ingerichte kinderspeelplaats, zandbak of speelweide;


- of een andere locatie die door het college van burgemeester en wethouders is aangewezen.

Het overtreden van deze verordening is strafbaar. De strafbaarheid wordt opgeheven wanneer de eigenaar of houder van hond de uitwerpselen direct verwijderd. De toezichthouders spreken hondenbezitters aan op de overlast die ontstaat.

Eigen maatregelen

Daarnaast kan de hondenbezitter zelf ook iets doen om overlast terug te dringen. De overlast kan afnemen wanneer de eigenaar of houder van een hond ervoor zorgt dat de hond zijn behoefte doet op een plek die weinig tot geen overlast veroorzaakt. In de gebieden binnen de bebouwde kom geldt een aanlijnplicht. Dit houdt in dat de hondenbezitter in staat is een goede controle te houden over de plek waar de honden hun behoefte doen. Dit zou de overlast kunnen beperken. Een plek waar de hond zijn behoefte kan doen zonder dat het veel overlast veroorzaakt is in de goot.