Ingezonden persbericht


Persbericht Halt
28 mei 2009

Halt presenteert het Jaarbericht Halt-sector 2008

In het Jaarbericht Halt-sector 2008 vindt u de cijfers van de Halt-afdoeningen en Stop-reacties in 2008 en algemene informatie over ontwikkelingen binnen de Halt-sector. In 2008 zijn er 21.433 jongeren naar de Halt-bureaus verwezen voor een Halt-afdoening. Voor de Stop-reactie - de interventie voor kinderen jonger dan 12 jaar - ontvingen de bureaus 1.639 verwijzingen. Ten opzichte van 2007 is dit een daling van 1.908 (Halt, 8%) en 379 (Stop,19%).

Een eenduidige verklaring voor de daling van de Halt-afdoeningen en voor de verschillen tussen de Halt-regio's onderling kunnen we op dit moment niet geven. Vergelijking met landelijke cijfers over jeugdcriminaliteit zou inzicht kunnen bieden. Helaas zijn er op dit moment nog onvoldoende cijfers beschikbaar. De veranderende visie op interventies voor 12-minners kan hebben bijgedragen aan de terugloop van het aantal Stop-verwijzingen.

De doorlooptijden van zowel de Halt-afdoening als de Stop-reactie zijn in 2008 korter geworden. De doorlooptijden van de Halt-afdoeningen voldoen daarmee vrijwel aan de afgesproken 80%-norm (zie voor toelichting pag. 26 van het jaarbericht).

Halt en Stop
In 2008 is de Halt-afdoening vernieuwd en verbeterd. De onderdelen uit de methodiek die hun werkzaamheid bewezen hadden, zijn samengebracht tot een effectieve methode die meer op maat is gesneden en waarbij een grotere rol is weggelegd voor de ouders. Ook de Stop-reactie is aan vernieuwing toe. In 2009 zal de Halt-sector een nieuwe, theoretisch onderbouwde en effectieve methodiek voor deze doelgroep (laten) ontwikkelen. In dit jaarbericht een voorproefje van de ins en outs van hoe effectief ingegrepen kan worden bij kinderen jonger dan 12 jaar en een artikel over de vernieuwde Halt-afdoening die dit jaar wordt ingevoerd.

Schoolveiligheid
Onder regie van het Nederlands Jeugdinstituut neemt Halt door het hele land deel aan projecten Schoolveiligheid. Alle scholen in Nederland moeten een veiligheidsbeleid hebben en uitvoeren. Niet alle scholen slagen erin zo'n beleid op eigen kracht gestalte te geven. In de projecten Schoolveiligheid worden scholen geadviseerd over aanpak en uitvoering van een effectief veiligheidsbeleid. Omdat de Halt-medewerkers een lange ervaring hebben met het geven van voorlichting op scholen, neemt deelname aan deze projecten een logische plaats in binnen de preventieactiviteiten van de Halt-sector.

Voor vragen, verdere informatie, interviews et cetera kunt u contact opnemen met Halt Nederland, Marja Weijdema, telefoonnummer 071 750 21 00.

Algemene informatie

Ontstaan Halt

Het eerste Halt-bureau ontstond in 1981 in Rotterdam. Door een toename van het vandalisme raakten politie en justitie overbelast en daardoor bleven veel zaken liggen. Omdat het om pedagogische redenen voor de betrokken jongeren van belang werd geacht om wél op overlastgevend gedrag te reageren, is Halt ontwikkeld: het alternatief. De incidenten die tot dan toe vaak ongestraft bleven, vroegen om een maatschappelijke reactie. Men wilde met Halt een norm stellen en genoegdoening geven aan de benadeelden. En men hoopte met de Halt-afdoening de kans op herhaling te verkleinen.

De jongeren die voor de eerste keer voor een licht strafbaar feit door de politie worden opgepakt, biedt Halt de mogelijkheid om buiten-justitieel gestraft te worden en dus geen strafblad te krijgen. Het gaat bij Halt uitsluitend om delicten van geringe ernst en gedrag dat hoort bij de puberteit. Voor de maatschappij is het echter van belang dat de jongeren niet ongestraft blijven. Al vanaf het begin richten de Halt-bureaus zich ook op preventie van jeugdcriminaliteit, door het geven van voorlichting op scholen of het opzetten van en meewerken aan speciale projecten.

Halt in 2008

Halt levert een bijdrage aan de preventie en bestrijding van veelvoorkomende jeugdcriminaliteit bij jongeren tot 18 jaar. Van de gemiddeld 50.000 jongeren per jaar die door de politie aangehouden worden, gaan er zo'n 20.000 naar een Halt-bureau voor een Halt-afdoening (12-18 jaar) en ruim 1.500 voor een Stop-reactie (12-min). Het werk van de Halt-bureaus bestaat voor de helft uit het uitvoeren van deze straffen, voor de andere helft uit het voorkomen van jeugdcriminaliteit. Halt-medewerkers geven voorlichting aan kinderen, jongeren en hun ouders over vele facetten van jeugdcriminaliteit. Zelfstandig of samen met andere organisaties ontwikkelt de sector projecten en voert deze uit. Halt Nederland is de landelijke organisatie van de Halt-sector. Halt Nederland ondersteunt het werk van de Halt-bureaus en werkt samen met relevante (keten)partners. De ondersteuning bestaat onder andere uit dienstverlening, belangenbehartiging en beleidsontwikkeling.


---- --