Waterschap Dommel

's-Hertogenbosch

Nieuw waterplan voor 's-Hertogenbosch

De vier partijen beschouwen dit waterplan als basis voor alle "waterwerkzaamheden" in de komende jaren. Het plan bevat een uitvoeringsprogramma met projecten die in de periode tot 2015 worden uitgevoerd. De gemeenteraad moet het waterplan nog vaststellen.

Actualisatie van het eerste waterplan (2002) is nodig vanwege nieuwe ontwikkelingen zoals de klimaatverandering, de stedelijke wateropgave, duurzaam energiegebruik, het intensiever gebruik van bodem en grondwater en de nieuwe wet- en regelgeving. Behalve aan thema's als veiligheid en waterkwaliteit is ook aandacht besteed aan het gebruik van de ondergrond voor grondwaterwinning en koude- en warmteopslag.

Gebiedsgerichte aanpak

Een belangrijk element in het waterplan is de gebiedsgerichte aanpak. Per deelgebied wordt op wijkniveau een inrichtingsvisie opgesteld om water en stedelijke ontwikkelingen optimaal op elkaar af te stemmen. Hierbij wordt gekeken naar wateroverlast, de kwaliteit van het water, de belevings- en recreatieve waarde van het water en het beheer en onderhoud.

Energieneutrale stad

De gemeente heeft als doel in 2050 energieneutraal te zijn. Er kan aan verschillende oplossingen voor energiebesparing of duurzame energie worden gedacht, zoals het gebruik van rioolwater voor warmtewinning en energiezuinige gemalen. Het watersysteem kan worden benut voor het toepassen van warmte uit oppervlaktewater en grondwater. Het is de bedoeling om de komende jaren met een aantal innovatieve projecten te starten.

Ondergrondse drukte

Een andere ontwikkeling is dat het steeds drukker wordt in de grond. Voorbeelden hiervan zijn ondergronds bouwen, kabels en leidingen, bronneringen en warmtenetten. Dit alles heeft invloed op het watersysteem. Dat geldt ook voor de diepere ondergrond zoals grondwaterwinningen en de koude- en warmteopslag. Om te zorgen voor een zo optimaal mogelijk gebruik van de beschikbare ondergrondse ruimte is het nodig om in overleg met verschillende partijen na te blijven gaan welke activiteiten op welke plaats wel of niet gewenst zijn.