Ingezonden persbericht


P e r s b e r i c h t

Gemeente Montfoort sluit 2008 positief af

De gemeente Montfoort sluit het jaar 2008 af met een positief financieel resultaat. De jaarrekening laat een positief resultaat zien van E 573.000,-. In het resultaat zit een bedrag van E 732.000,- aan budgetten, die in 2008 nog niet tot uitvoering zijn gekomen. Aan de gemeenteraad zal op 8 juni a.s. worden voorgesteld de E 732.000,- over te hevelen naar 2009, zodat het financiële resultaat uitkomt op E 159.000,- negatief.

Stap vooruit
In 2007 heeft de gemeente gezien de financiële positie een pas op de plaats gemaakt. In 2008 is een stap vooruit gemaakt. De afspraken die het college over de te bereiken doelen met de gemeenteraad heeft gemaakt, zijn grotendeels gerealiseerd. Zo zijn bijvoorbeeld de beheerplannen op orde en structureel verwerkt in de begroting 2009-2012. De grondexploitaties van Voorvliet en Hofland-Oost zijn opgesteld en vastgesteld. In deze projecten neemt duurzaam bouwen een belangrijke plaats in. Er is een definitieve locatie aangewezen voor de toekomstige nieuwe Montfoortse begraafplaats. Door het vroegtijdig betrekken van de inwoners bij de besluitvorming is de communicatie verbeterd. De in 2007 vastgestelde ombuigingen en bezuinigingen zijn in 2008 gerealiseerd.

Belangrijke conclusies
De structurele lasten en baten zijn goed op orde. De capaciteitsproblemen binnen de ambtelijke organisatie geven echter aanleiding om een beperkt aantal (incidentele) budgetten over te hevelen naar 2009.

Goedkeurende verklaring
Om er voor te zorgen dat de gemeente Montfoort de uitgaven op de juiste manier (zoals door de gemeenteraad vastgesteld) besteedt, wordt het financiële resultaat elk jaar door een onafhankelijke accountant beoordeeld. Over het resultaat van 2008 heeft de accountant een goedkeurende verklaring afgegeven: de gemeente Montfoort heeft de uitgaven niet alleen op de juiste wijze in de rekening verantwoord, maar ook precies aan de zaken die door de gemeenteraad zijn bepaald. Ook op het gebied van de rechtmatigheid (overeenkomstig de wetten en plaatselijke verordeningen) heeft de accountant een goedkeurende verklaring afgegeven.

Jaarverslag en jaarrekening
De jaarstukken bestaan uit het jaarverslag en de jaarrekening. In het jaarverslag is een evaluatie opgenomen waarin staat wat er van de beleidsvoornemens is terecht gekomen. In de jaarrekening wordt verantwoording afgelegd of er binnen de financiële kaders is gehandeld.

Behandeling
De jaarstukken worden behandeld in de commissievergadering van maandag 8 juni 2009. In de raadsvergadering van maandag 29 juni 2009 worden de jaarstukken behandeld en vastgesteld.

Ter inzage
De jaarstukken liggen ter inzage bij de afdeling Financiën en Control op het stadskantoor, Kasteelplein 5 in Montfoort. De jaarstukken zijn daar ook tegen betaling van E 76,- (conform legesverordening) verkrijgbaar. z.o.z.

Noot voor de redactie/