Provincie Gelderland


---


Arnhem, 28 mei 2009

PROVINCIE GELDERLAND VERKOOPT AANDELEN AAN VATTENFALL

Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland heeft gisteren besloten de Gelderse aandelen in Nuon te verkopen aan het Zweedse energiebedrijf Vattenfall. Eerder op die dag hebben Provinciale Staten positief geadviseerd over de verkoop van de aandelen aan en de samenwerking met Vattenfall.

Gedeputeerde Harry Keereweer:"Vattenfall is een zeer goede partner voor Nuon. Het is een sterke financiële speler en loopt voorop op het gebied van innovatie en duurzame energie. Samen met Vattenfall is Nuon groot genoeg om op de Europese energiemarkt te opereren en zo haar klanten betrouwbare, betaalbare en schone energie te kunnen bieden. Daarnaast betaalt Vattenfall een uitstekende prijs voor de aandelen. In alle opzichten is dit dus een goede deal."

Provinciale Staten
Een ruime meerderheid van de politieke partijen (41 stemmen voor en 9 tegen) sprak zich uit voor Vattenfall als nieuwe partner van Nuon. "Niet met gejuich, maar de huidige situatie maakt het noodzakelijk," stelde een van de sprekers. Kritische geluiden waren ook te horen. Vooral de tegenstemmers hadden moeite met de bruinkoolactiviteiten van Vattenfall in Duitsland en de onzekerheid of CO2 opvang en opslag werkelijk effectief zou zijn. Ook over de noodzaak van de fusie werd stevig gediscussieerd. Sommige partijen waren van mening dat ook in samenwerking veel bereikt kan worden. Uiteindelijk wogen vooral duurzaamheid en de leveringszekerheid zwaar, evenals de verantwoordelijkheid die de partijen voelen ten aanzien van de Gelderse burger. Nuon is een Gelders bedrijf, opgebouwd met geld van de Gelderse inwoners. De verkoop van de aandelen doet volgens de meeste partijen daar recht aan omdat het geld nu niet verloren gaat maar ten goede komt aan de samenleving.

Nuon Energy Public Assurance Foundation
Bij de verkoop van de aandelen aan Vattenfall wordt een onafhankelijke stichting opgericht die toeziet op de naleving van de extra afspraken die zijn gemaakt tussen Nuon, Vattenfall en de aandeelhouders. Het gaat hier om afspraken over onder andere de locatie van kantoren, behoud van de naam Nuon, investeringen in duurzame energie (waaronder de realisatie van 1400 Mw windenergie), vergroten van de voorzieningszekerheid, biomassa en CO2 afvang en opslag. De stichting bestaat uit drie leden: één benoemd door de aandeelhouders van Nuon, één benoemd door Vattenfall en gezamenlijk benoemen zij een onafhankelijke voorzitter.

Gefaseerde verkoop en opbrengst aandelen De provincie verkoopt niet al haar aandelen in een keer, maar in fases. Vattenfall begint met een minderheidsparticipatie en verkrijgt in eerste instantie 49% van de aandelen per 1 juli 2009. Per 1 juli 2011 en 2013 verkoopt de provincie twee keer 15% van haar aandelen. En per 1 juli 2015 de laatste 21%. In totaal levert de verkoop van de aandelen de provincie ruim 4,4 miljard euro op. De jaarlijkse rente hiervan zal de provincie, net als het dividend, blijven investeren in de Gelderse samenleving. In het najaar, bij de Gelderse begroting van 2010, bekijkt de provincie welke ruimte er is om extra investeringen te doen uit de meeropbrengst van de aandelenverkoop.

Netwerkbedrijf Alliander
Het netwerkbedrijf Alliander maakt geen deel uit van deze transactie. In de splitsingswet is bepaald dat de energietransportnetwerken in publieke handen moeten blijven. De provincie Gelderland blijft dan ook aandeelhouder in Alliander. Als aandeelhouder in het netwerkbedrijf blijft de provincie jaarlijks dividend ontvangen.



Provincie Gelderland