Gemeente Utrecht


Ingekomen 28 mei 2009


---


Mondelinge vragen van Mieke Peetoom (Stadspartij Leefbaar Utrecht) voor de gemeenteraadsvergadering van donderdag 28 mei 2009 inzake de voortgang van het Muziekpaleis.

Stadspartij Leefbaar Utrecht maakt zich grote zorgen over de voortgang van het Muziekpaleis in oprichting. Zowel wat betreft de bouw als de organisatie. Wij worden benaderd door bezorgde stadsgenoten naar aanleiding van recente berichten in de media over tegenvallers bij de bouw en over de bestuurlijke strubbelingen die mogelijk op zeer korte termijn tot gerechtelijke acties zouden kunnen leiden. Gezien de belangrijke rol die het Muziekpaleis zowel als gebouw als ook via de programmering zal moeten spelen bij de viering van de Vrede van Utrecht in 2013 komen de deadlines akelig dichtbij.

Wij hebben begrip voor het feit dat het College in de nieuwe samenstelling zich heeft moeten inwerken, maar inmiddels zijn we bijna anderhalve maand verder en omdat het van de kant van het College op dit dossier oorverdovend stil is gebleven, willen wij nu toch graag antwoord hebben op de volgende vragen:

1. Is het bestuur van de Stichting Muziekpaleis tot op heden de beoogde daadkrachtige partner voor het college in de aanloop naar de uitontwikkeling van het Muziekpaleis gebleken?
2. In hoeverre staat het getekende samenwerkingscontract tussen de drie partijen alsnog ter discussie en indien dat zo is, wat betekent dat voor de voortgang?
3. Wanneer ook de bouwplannen vertragen, wat betekent dat voor de tijdelijke huisvesting in het Muziekcentrum Leidsche Rijn, een gebouw dat immers via een art.17 procedure is neergezet en dus maar vijf jaar mag blijven staan?
4. Wat betekent mogelijke vertraging voor de prachtige plannen voor het Muziekpaleis en de Vrede van Utrecht in 2013, waarvoor de programmering toch enkele jaren daarvoor gerealiseerd moet zijn?
5. Door het langer bloot staan van de grote zaal aan alle klimaatselementen, is de Raad een extra kostenpost van 20.000,00 euro in het vooruitzicht gesteld om de hierdoor ontstane schade te kunnen herstellen. Wat zijn de totale kosten die nu al in beeld kunnen worden gebracht door de vertraging van zowel de bouw als de organisatorische perikelen?


---- --