Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

HORNBACH-groep houdt stand


· Omzet stijgt met 5,1% tot 2,75 miljard euro ­ opbrengsten nemen buitenproportio- neel toe

· Bouwmarktconcern ook in Duitsland gegroeid
· EBIT profiteert van verbeterd operationeel resultaat en van winsten op vastgoed
· Eigenvermogensaandeel stijgt tot 39% ­ hoge liquiditeit
· Vooruitzichten "voorzichtig optimistisch"

Frankfurt/Main, 28 mei 2009. De HORNBACH-groep, één van de grootste exploitanten van bouwmarkten en tuincentra in Europa, heeft in het boekjaar 2008/2009 (1 maart 2008 - 28 februari 2009) zeer goed standgehouden onder moeilijke economische om- standigheden. Zowel in Duitsland als daarbuiten is sprake van een like-for-like omzet- groei. De opbrengst is sneller gestegen dan de omzet. Dit is te danken aan de hogere winsten uit operationele activiteiten, maar ook aan betere resultaten in de vastgoed- sector. De onderneming heeft een solide financiële basis: dankzij de goede resultaten is het eigenvermogensaandeel van het concern HORNBACH HOLDING AG gestegen van 36% tot 39%. De schuldenlast is verminderd, de liquiditeit is sterk verbeterd en de investeringen van 130 miljoen euro zijn volledig gefinancierd uit de operationele cash- flow. "Wij zijn sterk in continuïteit en betrouwbaarheid. Onze klanten waarderen dit, juist in een tijd van crisis. Wij staan voor stabiele prijzen, producten van hoge kwaliteit en uitstekend advies", aldus directievoorzitter Albrecht Hornbach tijdens de perscon- ferentie in Frankfurt waarop de financiële resultaten werden gepresenteerd. Wat betreft het boekjaar 2009/2010 is de directie "voorzichtig optimistisch"; er bestaan plannen voor twee nieuwe filialen en er wordt een lichte omzetgroei verwacht.

Omzet: concernomzet groeit met 5,1% tot 2,75 miljard euro. De (netto)concernomzet van HORNBACH HOLDING AG groeide ­ zoals reeds gemeld in het Trading Statement van 18 maart 2009 ­ met 5,1% tot 2.752 miljoen euro (vorig jaar 2.617 miljoen euro). Het deelconcern HORNBACH-Baumarkt-AG, dat per balansdatum 129 bouwmarkten en tuincentra in negen Europese landen exploiteert, wist de omzet van netto 2.469 miljoen euro met 5,2% te verhogen tot 2.599 miljoen euro. Het buitenlandse aan- deel in de omzet van de bouwmarkten overschreed met 41% voor het eerst de grens van 40%. Like-for-like (zonder nieuwe filialen en marktuitbreiding) bedroeg de omzetgroei van het gehele concern 1,4% (vorig jaar -0,2%). Met een like-for-like toename van 1,2% hebben de Duitse filialen van HORNBACH ­ tegen de trend in ­ een wezenlijke bijdrage geleverd aan die groei en zodoende hun marktaandeel verhoogd van 8,3% tot 8,5%.





Opbrengsten: buitenproportioneel gestegen ten opzichte van de omzetgroei "Onze opbrengsten zijn in het verslagjaar 2008/2009 zoals verwacht duidelijk gestegen ten opzichte van van het vorig jaar", aldus financieel directeur Roland Pelka. De bedrijfswinst van het gehele concern is sterk verbeterd. Dit was te danken aan de like-for-like omzetgroei in binnen- en buitenland in combinatie met een enigszins hogere handelsmarge en kostenbe- sparingen in de filialen.

Bovendien werd met vastgoed een resultaat uit niet-operationele activiteiten gerealiseerd van per saldo 45,5 miljoen euro. Deze opbrengsten komen hoofdzakelijk uit de verkoop van drie bouwmarkten op basis van Sale and Lease Back-transacties, die werden uitgevoerd ondanks de ongunstige omstandigheden als gevolg van de financiële crisis. Tevens is er winst geboekt met een succesvolle projectontwikkeling in Oostenrijk en de verkoop van overtollig vastgoed.

Het bedrijfsresultaat (EBIT) van de HORNBACH-groep steeg in totaal met 69,8% tot 179,1 miljoen euro (vorig jaar 105,5 miljoen euro). De EBIT-marge steeg van 4,0% tot 6,5%. De winst van het concern HORNBACH HOLDING AG is in het boekjaar 2008/2009 bijna ver- dubbeld van 58,3 miljoen euro tot 112,9 miljoen euro. Het omzetrendement na belasting nam toe van 2,2% tot 4,1%. Het IFRS-resultaat per aandeel steeg van 6,03 euro tot 11,44 euro per preferent aandeel. Het deelconcern HORNBACH-Baumarkt-AG verhoogde de EBIT met 72,7% tot 136,5 miljoen euro (vorig jaar 79,1 miljoen euro) en behaalde een concernwinst van 94,9 miljoen euro (vorig jaar 46,6 miljoen euro). Het resultaat per aandeel bedroeg 6,04 euro tegenover 2,98 euro een jaar eerder. Het in de regionale bouwmaterialen actieve deelconcern HORNBACH Baustoff Union GmbH wist het bedrijfsresultaat in het boekjaar 2008/2009 eveneens te verbeteren: de EBIT steeg van 0,2 miljoen euro tot 1,2 miljoen euro.

De gepresenteerde cijfers over 2008/2009 bevestigden volgens Albrecht Hornbach de al ja- ren aanhoudende groeitrend van de ondernemingsgroep. "Fluctuaties in de ontwikkeling van omzet en opbrengst zijn inherent aan onze activiteiten, vooral wanneer ze worden veroor- zaakt door bijzondere factoren. Het is echter van cruciaal belang dat wij continu werken aan onze sterke kanten op operationeel gebied. Alleen op die manier groeien wij gestaag en blijft de winstgevendheid ook op de langere termijn gewaarborgd", aldus Hornbach.

Investeringen: volledig gefinancierd uit de operationele cashflow In het boekjaar 2008/2009 heeft het concern van HORNBACH HOLDING AG ongeveer 130 miljoen euro (vorig jaar 201 miljoen euro) geïnvesteerd, hoofdzakelijk in terreinen, ge- bouwen en bedrijfsinrichting. De middelen voor deze investeringen, à 144,3 miljoen euro, werden volledig geput uit de cashflow van de normale bedrijfsuitoefening. In het verslagjaar zijn in totaal vier (vorig jaar vijf) nieuwe, grote HORNBACH-bouwmarkten en -tuincentra in gebruik genomen, waarvan drie in het Europese buitenland.





Met beleid zaken doen: eigenvermogensaandeel stijgt tot 39% ­ nettoschuldenlast daalt
De gunstige ontwikkeling van het resultaat in het afgelopen boekjaar heeft de financiële posi- tie van de HORNBACH-groep verder verbeterd. Het eigenvermogensaandeel van het con- cern van HORNBACH HOLDING AG steeg van 36,1% tot 39,1% (deelconcern HORNBACH- Baumarkt-AG: van 38,2% tot 41,5%). De nettoschuldenlast van het gehele concern is met 84 miljoen euro gedaald, tot 499 miljoen euro. De liquide middelen stegen van 196 miljoen euro tot 275 miljoen euro. Bovendien kan de HORNBACH-groep gebruik maken van niet ge- bruikte kredietlijnen van ongeveer 430 miljoen euro. "Hiermee beschikken wij over vrije liquidi- teit van ruim 700 miljoen euro. Wij hebben zodoende een flinke buffer gevormd om de moei- lijke conjuncturele situatie het hoofd te bieden, maar ook om groeikansen flexibel te kunnen benutten", aldus Roland Pelka in Frankfurt.

Vooruitzichten: voorzichtig optimistisch
Albrecht Hornbach kijkt "voorzichtig optimistisch" naar de toekomst. De prognoses zijn vol- gens de directievoorzitter echter onzeker als gevolg van de economische crisis. HORNBACH reageert op deze onzekerheden met een ­ in vergelijking met voorgaande jaren ­ meer de- fensieve planning. "Ons belangrijkste doel is flexibiliteit in de bedrijfsvoering en waarborging van liquiditeit en winst in het gehele concern van HORNBACH HOLDING AG." Voor het lo- pende boekjaar zijn twee nieuwe filialen gepland. In maart al werd in Brasov het derde Roe- meense HORNBACH-filiaal geopend. Waarschijnlijk wordt eind dit jaar in Galgenen in de re- gio Zürich (kanton Schwyz) de vijfde Zwitserse vestiging geopend. Voor het gehele concern gaat Albrecht Hornbach in het boekjaar 2009/2010 uit van een omzetgroei "van één tot vijf procent". Volgens het jaarverslag 2008/2009 zijn er voor het lopende boekjaar (2009/2010) geen grote verkoopwinsten uit vastgoedtransacties gepland tegenover 50 miljoen euro vorig jaar. Om die reden zal het bedrijfsresultaat (EBIT) van het gehele concern van HORNBACH HOLDING AG in het boekjaar 2009/2010 een positieve waarde bereiken die duidelijk onder het niveau ligt van het boekjaar 2008/2009.

Over HORNBACH
HORNBACH is een onafhankelijke familieonderneming met een bedrijfshistorie van meer dan 130 jaar. In het concern werken meer dan 13.000 mensen. De grootste operationele dochter, HORNBACH-Baumarkt-AG, heeft op dit moment 130 bouw- en tuincentra in negen Europese landen. Daarnaast zijn er in de regio Zuidwest-Duitsland nog eens achttien groothandels- markten voor bouwmaterialen. In Nederland heeft het concern acht vestigingen. HORNBACH kan als het enige beursgenoteerde familiebedrijf binnen de top tien in de doe-het-zelfbranche terugkijken op een bedrijfshistorie van vijf generaties.