Gemeente Eemsmond


Eemsmond reikt Zuid-Afrikaanse cadeautjes uit aan wereldreizigers woensdag 27 mei 2009

Ongeveer tweehonderd leerlingen gaan donderdag 28 mei op ontdekkingsreis naar de herkomst van producten in de winkels in Uithuizen. Wethouder Alie Boekhoudt geeft om 9.00 uur het startsein van deze wereldreis op het kerkplein bij het gemeentehuis. Alle wereldreizigers krijgen van de gemeente een uniek cadeautje gemaakt door Zuid-Afrikaanse vrouwen. Gemeente Eemsmond heeft duizend sleutelhangers met het logo van Eemsmond gekocht om de vrouwen financieel te ondersteunen. Bij elke sleutelhanger zit een kaartje, met daarop de naam van de maakster.

Ruim dertig winkeliers in Uithuizen stellen hun winkels open om alle vragen van scholieren over de herkomst van producten en de manier waarop ze gemaakt zijn te beantwoorden. Waar komt een spijkerbroek vandaan? En wie maakt mobiele telefoons? Deze en nog vele andere vragen moeten de scholieren aan het denken zetten over wereldwijde handel en bijvoorbeeld fair trade producten. Het project is opgezet vooruitlopend op het verzoek van de gemeenteraad om Eemsmond Millennium Gemeente te maken.

Millennium Gemeente
Tijdens de raadsvergadering van 26 februari 2009 heeft de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders gevraagd om een raadsbesluit voor te bereiden waarin staat dat Eemsmond Millennium Gemeente moet worden. Dit betekent dat Eemsmond zich actief gaat inzetten om bij te dragen aan de acht millenniumdoelen die in 2000 zijn vastgesteld door de VN-wereldleiders. Samen vechten tegen honger, armoede, ongelijkheid, milieuverontreiniging en HIV/AIDS. Samen voor alle mensen de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en schoon water verbeteren. Een Millennium Gemeente verbindt lokale initiatieven met de ontwikkelingsagenda van de hele wereld.

Siya Phambili
Het project Wereldreis is een goed voorbeeld waarmee de gemeente vooruitloopt op het raadsbesluit om Millennium Gemeente te worden. Een ander voorbeeld is het project Siya Phambili. Op initiatief van een inwoner uit Eemsmond heeft de gemeente een order geplaatst van duizend sleutelhangers bij het Zuid-Afrikaanse bedrijfje Siya Phambili. Dit bedrijfje is opgericht met als doel om vrouwen te helpen om in hun eigen inkomen te voorzien. Vier Afrikaanse vrouwen runnen inmiddels samen het bedrijf waar ongeveer twaalf tot vijftien vrouwen dagelijks sleutelhangers, sieraden, boekenleggers en poppen maken. De aankoop van de duizend sleutelhangers levert voor zes vrouwen werk op voor een aantal maanden. De leerlingen die meedoen aan het project Wereldreis krijgen donderdag 28 mei de eerste exemplaren van de sleutelhangers uitgereikt.