RTL Group

RTL Nieuws donderdag naar rechter om openheid over Irak

De rechtszaak van RTL Nieuws tegen het ministerie van Algemene Zaken wordt aanstaande donderdag om 10.00 uur inhoudelijk behandeld door de rechtbank Amsterdam (sector bestuursrecht). Dan dienen de twee ingestelde beroepen van RTL Nieuws tegen de weigering van het ministerie van Algemene Zaken tot vrijgeving van notulen en vergaderstukken van de ministerraad waarin de politieke steun van Nederland aan de omstreden de oorlog tegen Irak werd besproken.

RTL Nieuws-hoofdredacteur Harm Taselaar: De notulen en vergaderstukken zijn voor ons van belang omdat RTL Nieuws de besluitvorming in de ministerraad voor het verlenen van politieke steun aan de oorlog in Irak wil reconstrueren. Precies dat wat de Minister-President niet onderzocht wilde hebben door de Kamer en wat nu wel zal worden onderzocht door de commissie Davids. Het recht van burgers en journalisten op inzage in bestuurlijke besluitvorming kan en mag niet afhankelijk zijn van de instelling van zon commissie.

Taselaar: Al ruim vijf jaar weigert de regering volledige openheid van zaken te geven over de oorlog in Irak en de redenen waarom Nederland die oorlog steunde. Ons werd gezegd dat er massavernietigingswapens waren, maar die zijn nooit gevonden. We vragen de rechter nu met de wet in de hand de overheid tot openbaarmaking te dwingen.

Achtergrond
In 2008 begonnen Kees Berghuis (chef politieke redactie) en adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein namens RTL Nieuws een procedure op grond van de Wet openbaarheid bestuur (Wob). In het Wob-verzoek werd gevraagd om openbaarmaking van de notulen van de ministerraad: de verslagen van de vergaderingen van het kabinet, en de bijbehorende stukken, in het half jaar voorafgaand aan de militaire invasie. Op 16 oktober 2008 is RTL Nieuws naar de rechter gestapt om vrijgave af te dwingen.

Het verzoek is ingediend naar aanleiding van een soortgelijke procedure in Groot-Brittannië, waarin de Britse regering werd gemaand tot het vrijgeven van de notulen. In de RTL Nieuws-procedure is gewezen op het grote belang van openbaarheid, omdat er na al die jaren nog steeds grote parlementaire en publieke twijfel is over de redenen waarom Nederland de oorlog steunde.

Website:rtlnieuws.nl

---