Stichting AAP en Fondation Brigitte Bardot redden drie chimpansees

27/05/2009 12:00

Stichting AAP

Drie vrouwelijke chimpansees komen op donderdag 28 mei naar Stichting AAP in Almere. De ruim 50 jaar oude Cheetah en de ca. 32-jarige Judith en Zaza komen uit een dierenpark in het Franse Ile de la Réunion (eiland ten oosten van Madagaskar). Het dierenpark, dat sinds 1999 meerdere malen gesloten is geweest, verkeert al jaren in een betreurenswaardige staat. Diverse dierenorganisaties, waaronder de Fondation Brigitte Bardot (FBB), trachten al sinds eind jaren '90 om het park definitief te laten sluiten.

David van Gennep, directeur van AAP, maakte op 25 mei voor het eerst kennis met de drie chimpansees en hun huidige leefomstandigheden. De reis van Cheetah, Judith en Zara vindt plaats onder zijn persoonlijke begeleiding.

Woensdagnacht vliegt het gezelschap van Réunion naar Parijs. Donderdag komen zij per vrachtwagen aan bij AAP in Almere. Na aankomst verblijven de dieren een aantal maanden in quarantaine. Tijdens deze periode worden zij uitgebreid medisch onderzocht. Voor alle drie chimpansees wordt een individueel behandelplan opgesteld waarin aspecten als dieet, medicijnen en (probleem)gedrag aan de orde komen. Daarna worden ze ondergebracht in reeds bestaande groepen chimpansees bij AAP. Het uiteindelijke doel is om de dieren geestelijk en lichamelijk gezond te maken en ze daarna te herplaatsen in een meer natuurlijke omgeving, in de vorm van een reservaat of gerenommeerde dierentuin.

De FBB is bezig om voor meerdere dieren uit het park onderdak te zoeken. Op de wachtlijst voor AAP staan naast de drie chimpansees ook andere apen, waaronder mantelbavianen. De overheid in Réunion heeft geen toestemming gegeven om alle apen in één keer mee te nemen. Uiteraard blijft AAP alles in het werk stellen om ook deze achtergebleven dieren zo snel mogelijk in Almere op te kunnen vangen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.aap.nl

http://www.aap.nl