Gemeente Harderwijk


Wegen op oude Lorentz ogen weer als nieuw

27/05/2009

Met het leggen van de laatste betonplaten rondt wethouder Rob Daamen van stadsbeheer en economie donderdag 28 mei de revitalisering van de wegen op bedrijventerrein Lorentz I af. Met een grote zuignap aan een mobiele kraan vleit hij een mammoettegel in de oprit van het perceel van Bouw- en Aannemingsbedrijf Van Nieuwenhuizen bv. Dergelijke betonnen platen van 1,50 x 1,80 meter met een tegelmotief vormen nu bij alle bedrijven de verbinding tussen de bedrijfspercelen en de volledig vernieuwde rijbanen. Daarmee vormen ze tevens een symbool voor de nauwe samenwerking tussen gemeente Harderwijk en het bedrijfsleven op Lorentz.

In de afgelopen twee jaar heeft Lorentz I, het oudste deel van het Harderwijkse bedrijventerrein, een revitalisering ondergaan. Gemeente en ondernemers hebben met elkaar geïnvesteerd in een aantrekkelijker werk- en vestigingsklimaat. De gemeente investeerde zoân 1,6 miljoen euro in betere wegen en verlichting, bewegwijzering, fietspaden en openbaar groen. In ontwikkeling zijn nog plannen voor een natuurpad rond Lorentz, een eventuele centrale vrachtwagenparkeerplaats en een servicecenter met faciliteiten voor vergaderen, kinderopvang e.d. Het Masterplan Revitalisering wordt gedragen door de Bedrijvenkring Harderwijk, de gemeente Harderwijk, de Kamer van Koophandel en de Provincie Gelderland. Een toenemend aantal bedrijven levert en eigen bijdrage door betere ruimtegebruik, betere uitstraling van de bedrijfspanden, aangepaste reclame-uitingen en eenvormige erfafscheiding .

Op het oudste deel van Lorentz zijn nu alle klinkerverhardingen verdwenen. Het terrein ademt meer eenheid uit. De wegen zijn afhankelijk van hun functie ingericht volgens drie standaardindelingen. De stroken tussen hoofdrijbaan en fietspad zijn ingeplant met laagblijvend groen. Door het parkeren strakker te regelen wordt de overzichtelijkheid en veiligheid op Lorentz vergroot.


____________________