Nicoline van Harskamp wint de PRIXDEROME.NL 2009 beeldende kunst

PERSBERICHT (embargo tot 28 mei a.s. 19.30)
Amsterdam, 28 mei 2009

NICOLINE VAN HARSKAMP WINT DE PRIXDEROME.NL 2009
Donderdag 28 mei ontvangt Nicoline van Harskamp uit handen van Minister Ronald Plasterk de eerste prijs PRIXDEROME.NL 2009 Beeldende kunst van euro 45.000. De tweede prijs van euro 20.000 is toegekend aan Rossella Biscotti. De twee basisprijzen vaOuro elk euro 10.000 zijn voor Sara Rajaei en voor het kunstenaarsduo Olafur Olafsson / Libia Castro. De prijsuitreiking vindt plaats in de Gashouder op het terrein van de Westergasfabriek, Amsterdam. Naast het uitreiken van de IMC Weekendschool Kinderprijzen wordt dit jaar voor het eerst de KPN Kunstprix uitgereikt. Deze prijs bestaat uit een bedrag van euro 15.000 met daarnaast een aankoop van een bestaand of opdracht voor een nieuw te maken werk van de winnende kunstenaar. De prijsuitreiking van PRIXDEROME.NL 2009 valt samen met de afsluiting van '200 jaar Prix de Rome in Nederland', onder andere in de Kunsthal Rotterdam.

De onderzoeksmatige projecten van Nicoline van Harskamp (1975) ontstaan uit observaties van structuren van macht, regering en politiek verzet, waarbij uiteenlopende politieke opvattingen ten aanzien van overheid en vrijheid worden geïnventariseerd. In haar werk maakt Van Harskamp gebruik van de found language van deze observaties: bestaande toespraken en teksten; uitspraken uit interviews en debatten, en gesprekken die zij zelf voert. Dit materiaal bewerkt ze tot scripts die de basis vormen voor haar video's en geënsceneerde debatten. De installatie die Van Harskamp voor de eindronde van de Prix de Rome maakte, concentreert zich op de productieve macht van de luisteraar. In haar installatie resoneert het collectieve veld van het beluisterde als een onzichtbare factor. De collectieve kennis van de luisteraar weerkaatst als een onzichtbaar computerspelletje Pong of, zoals een van de juryleden het verwoordt "ontstaat er daadwerkelijk een bijna waarneembaar veld van morfische resonantie" - een term van de Engelse bioloog Rupert Sheldrake.

De internationale jury van PRIXDEROME.NL 2009 Beeldende kunst bestaat uit (ere)voorzitter Kestutis Kuizinas (LT), Yael Bartana (IL), Jurgen Bey (NL), Bruce McLean (UK) en Barbara Visser (NL), met Janwillem Schrofer (NL), algemeen directeur Rijksakademie, als secretaris (zonder stemrecht).

De vier eindrondekandidaten beschikten gedurende de periode dat zij aan hun eindopdracht werkten over een atelier en technische ondersteuning in de Rijksakademie, een stipendium en een werkbudget. Het resultaat van de eindperiode is beoordeeld tijdens de dubbeltentoonstelling van Witte de With in Rotterdam en van de Appel in Amsterdam.

De eindpresentatie van de vier prijswinnende kunstenaars Rossella Biscotti, Nicoline van Harskamp, Olafur Olafsson i.s.m. Libia Castro en Sara Rajaei is nog te zien tot 14 juni a.s. in de off-site locatie van de Appel, Zuiveringshal Oost (Westergasfabriek/Pazzanistraat 23) in Amsterdam en in Witte de With in Rotterdam. Ook het werk van de zes kunstenaars die de longlist haalden maar niet de eindronde is daar nog te zien: Maze de Boer, Rob Hornstra, Heidi Linck, Marc Oosting, Helmut Smits en Jasmijn Visser.

Vandaag verschijnt ook de publicatie met de beraadslagingen van de jury, als essay door Moosje Goosen geschreven en het beeldmateriaal van de genomineerden, de longlist en de tentoonstellingen in de Appel Amsterdam en Witte de With Rotterdam. (NAi Uitgevers, ISBN 978-90-5662-681-5, prijs euro24,95, ontwerp: Joseph Plateau)

De PRIXDEROME.NL is de oudste en meest genereuze "staats"prijs voor kunstenaars en architecten (tot 35 jaar) in Nederland.

De PRIXDEROME.NL 2009 wordt als netwerkorganisatie georganiseerd door Rijksakademie van beeldende kunsten, met als sponsorpartners SNS REAAL Fonds, KPN, Inbo, met de Appel en Witte de With als tentoonstellingspartners, met AVRO KunstUur, NAi Publishers en Kunstbeeld als mediapartners en met de Westergasfabriek als locatiepartner. De Prix wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW en Stichting Trustfonds Rijksakademie. Meer informatie via www.prixderome.nl
Voor informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Hilde Eising, Bureau Prix de Rome, tel. 020 5270 316, mail: prix@prixderome.nl Monique van Leeuwen, RijksakademiePORTAAL, tel. 020 5270300, mail, monique.van.leeuwen@rijksakademie.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl. Links: http://www.prixderome.nl