Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Trudi Tromp-Beelen pleit al jaren voor vergoeding stoppen-met-rokenondersteuning

Verslavingsarts Jellinek wint prestigieuze niet roken-prijs 2009

Den Haag, 28 mei 2009 - Trudi Tromp-Beelen, verslavingsarts bij Jellinek in Amsterdam, zal morgen de Gerbera Award 2009 in ontvangst nemen. Dit vanwege haar jarenlange pleidooi voor de erkenning van roken als verslaving en voor vergoeding van stopondersteuning. Ze krijgt deze prestigieuze niet-roken-prijs uit handen van Lies van Gennip, directeur van STIVORO. Haar uitverkiezing sluit naadloos aan op het specifiek voor Nederland gekozen thema - stoppen met rokenondersteuning - van Wereld Niet Roken Dag (WNRD) die op 31 mei plaatsvindt.

Thema: ondersteuning stoppen met roken en vergoeding Onlangs heeft het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) het advies 'Stoppen-met-rokenprogramma: te verzekeren zorg!' aangeboden aan minister Klink. Van Gennip: "Het CVZ bevestigt dat roken als een verslavingsziekte dient te worden gezien en vindt dat de zorg die mensen nodig hebben bij het stoppen met roken integraal in het basispakket opgenomen moet worden. Trudi Tromp-Beelen behandelt zware rokers, vaak met meervoudige verslavingen. Zij wordt er dagelijks mee geconfronteerd en weet dan ook als geen ander wat er bij komt kijken om mensen van die verslaving af te helpen. Ze vervult een voorbeeldfunctie in de aanpak van rookverslaving en is een warm pleitbezorger van vergoeding van stoppen-met-rokenondersteuning. Het is meer dan terecht dat ze de Gerbera Award in de wacht heeft gesleept."

Gerbera Award
Sinds acht jaar wordt de Gerbera Award jaarlijks uitgereikt in het kader van de WNRD aan een organisatie of persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het bevorderen van het niet-roken. De oranje gerbera is het internationale symbool voor niet-roken. De Award is een initiatief van het Astma Fonds, de Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en STIVORO.

///


Noot voor de redactie,