Martinair



* 2.27-05-09 Martinair Cargo vervoert zwarte neushoorns naar vrijheid

Schiphol Airport, 27 mei 2009 - Donderdag 28 mei vliegt Martinair Cargo drie zwarte neushoorns uit de Tsjechische dierentuin Dvur Králové vanaf Schiphol naar hun nieuwe thuis in Tanzania (Afrika).

Op 27 mei vertrekken de drie zwarte neushoorns vanuit de dierentuin Dvur Králové in Tsjechië per vrachtauto naar Schiphol. Na aankomst op donderdag 28 mei op Schiphol, rusten zij een paar uur uit in een Martinair Hangar voordat zij om 22.00 uur met een Boeing 747 van Martinair Cargo doorreizen naar Kilimanjaro in Tanzania. Op de route naar Afrika wordt nu speciaal een tussenstop in Kilimanjaro gemaakt.

Martinair Cargo is gespecialiseerd in bijzondere transporten. Daarom zijn Deborah, Jabu en Jamie bij Martinair in ervaren handen. De neushoorns worden begeleid door `s werelds meest ervaren neushoornarts, Pete Morkel. Hij heeft al ruim vijfhonderd zwarte neushoorns begeleid tijdens hun vervoer. Verder begeleiden ook twee verzorgers de dieren.

De gehele reis duurt ongeveer 36 uur, de vlucht zo'n 8,5 uur. De dieren worden vervoerd in transportkisten en zijn bij bewustzijn - verdoven veroorzaakt te veel stress bij de dieren. De verhuizing is drie jaar voorbereid.

Deborah, Jabu en Jamie zijn drie Oost-Afrikaanse zwarte neushoorns die geboren zijn in de Tsjechische dierentuin Dvur Králové. De Suzuki Rhino Club, een organisatie die zich inzet voor het behoud van de zwarte neushoorn in Tanzania, heeft de drie neushoorns aangekocht en gedoneerd aan het Mkomazi National Park in Tanzania.

In dit nationale park leven momenteel negen zwarte neushoorns in een speciaal omheind gebied van ongeveer 45 vierkante kilometer. De dieren worden dag en nacht bewaakt tegen stropers en liefdevol verzorgd door de Britse natuurbeschermer Tony Fitzjohn en zijn vrouw Lucy, die zich al jaren inzetten voor het behoud van onder meer de zwarte neushoorn.

Op www.vliegendeneushoorns.nl is meer informatie te vinden en zijn foto's en video's van de dieren te zien.