Vliegevenement Aviodrome met slechtzienden en blinden aan de knuppel


Lelystad, 20090525 -- In het Aviodrome in Lelystad organiseert de Stichting "I Experience" op vrijdag 29 mei 2009 een dagvullend luchtvaartevenement voor slechtzienden en blinden. Naast een rondleiding, waarbij de deelnemers in staat worden gesteld aan de toestellen te voelen, en een 'voelbare theorieles', is de grootste attractie van de dag een praktijkles vliegen in een Cessna-vliegtuig. Het is het eerste evenement met vleigtuigen van de stichting die de afgelopen jaren het karten, slippen en vrachtwagen- en autorijden voor deze doelgroep op de kaart zette.

Volgens initiatiefnemer Desirée Geysen is dit evenement nog nergens in de wereld georganiseerd. "Maar dat is nu juist wat wij willen. Avonturengeest zit nu eenmaal niet alleen in mensen die goed kunnen zien; de mogelijkheid om er iets mee te doen is helaas vaak wel alleen voor hen weggelegd. Dat willen wij doorbreken. Veel van onze deelnemers zullen dit evenement natuurlijk niet voor het prachtige uitzicht boeken, maar ze zijn toch nieuwsgierig naar wat ze daar in de lucht wél aan zullen treffen."

Afzettingen

De medewerkers van het Aviodrome hebben gezorgd voor een speciale rondleiding onder leiding van een ervaren gids. Volgens Geysen wordt het een stuk uitgebreider dan de standaard rondleidingen. "Op deze dag mag je legitiem over de afzettingen heen stappen om allerlei toestellen van het Aviodrome eens van dichtbij te bekijken, met de ogen, de handen of allebei. We gaan onder andere de oudste en de nieuwste vliegtuigstoel bewonderen en nemen een kijkje van dichtbij in de cockpit van een F16. Voordat het zelf-vliegen start krijgt iedereen eerst een uitgebreide theorieles die we in overleg ook speciaal hebben toegesneden op de doelgroep. De bedoeling is dat we uiteindelijk in staat zijn zelf te sturen."

Stichting "I Experience" organiseert jaarlijks een aantal spraakmakende en grensverleggende evenementen voor mensen met een visuele beperking. Naast het stillen van de avonturenhonger en mogelijk maken van normaal onmogelijke evenementen, zijn de initiatieven ook bedoeld om te laten zien dat "zielig zijn" een keuze is, maar geen noodzakelijk kwaad. Het werk van de stichting wordt gesteund door diverse sponsoren, te weten:

-Aviodrome
-Nationale Luchtvaart Poel
-Flight Simulation Company
-WASCO Nederland
-Freedom Scientific Benelux
-Freedom ADL
-Nieuwsbank
-Termel
-Fonds Blinden-Penning
-A3-ballon
-En veel vrijwilligers.

Aankondigingen en verslagen van de evenementen zijn na te lezen op:
www.stichting-experience.nl