Presentatie 'ontluisterende vloertemperaturen' tijdens Energie 2009


Bodemisolatie: moderne variant op "De nieuwe kleren van de Keizer"

ASSEN, 20090526 -- De bewering dat beganegrondvloeren comfortabel warm worden door bodemisolatie blijkt definitief een fabeltje. Om de discussie rond het comfortaspect van bodemisolatie te beslechten, zijn personen die bodemisolatie onder hun vloer hebben en er van overtuigd zijn dat het echt comfortverhogend werkt, gevraagd zich te melden. Hoewel ook de leveranciers van bodemisolatie via een forum bij Tros Radar in de gelegenheid waren tevreden klanten naar voren te schuiven, is niemand op dit aanbod ingegaan.

De oproep leverde uitsluitend teleurgestelde reacties op. Daaruit blijkt ook dat de leveranciers van bodemisolatie niet instaat zijn de comfortklachten te verklaren, laat staan op te lossen. Externe deskundigen die de comfortverhogende en energiebesparende claims willen onderschrijven, blijken niet meer te vinden. Een bekend pleitbezorger van bodemisolatie uit Groningen is wel op het aanbod ingegaan en heeft bij zich thuis infrarood opnames laten maken. De opnames zijn gemaakt op 19 mei 2009 om 14.00 uur `s middags. Buiten is het 20 ºC met zonnige periodes. Binnen geeft de thermostaat 19,5 ºC aan. Zijn stille hoop dat het mee zou vallen, bleek ijdel. Hoewel het gaat om een tussenwoning blijkt de temperatuur van de vloer bij zijn voeten slechts 17ºC. Dat dit niet echt comfortabel is, bleek wel toen hij na een uur buiten kwam en zich liet ontvallen: "goh wat is het lekker hier buiten". Klik voor deze en meer infraroodfoto's: gn.g2u.nl/ .

Er is sprake van een moderne Nederlandse variant van "De nieuwe kleren van de Keizer" Personen en instanties maken elkaar wijs dat bodemisolatie het comfort verhoogt en energie bespaart. De naakte Keizer is aanvankelijk blij met de vochtreductie in de hal of trapkast, maar van energiebesparing blijkt geen sprake. Dat de vloer uit zichzelf comfortabel warm zou zijn, is al helemaal niet waar. Een gebruiker uit Friesland, die al langere tijd kritisch het effect op zijn vloertemperatuur volgt, meent zelfs "het lijkt wel of het ieder jaar een beetje erger wordt".

Op donderdag 28 mei om 18.30 uur houdt de SBVN een presentatie over deze hedendaagse variant van "De nieuwe kleren van de Keizer" tijdens de vakbeurs Energie 2009 in Bouw en Vastgoed. Daarin komen diverse praktijkgevallen aan de orde, die zijn onderzocht.
Wegens het beperkt aantal plaatsen in het Energietheater is het raadzaam zich vooraf per mail aan te melden bij info@vloerisolatie.org .
Gratis toegang tot deze beurs krijgt men door zich vooraf te registreren via go.g2u.nl/