EPD idee voor meer controle over eigen dossier


AMSTERDAM, 20090528 -- Drie masterstudenten van de Universiteit van Amsterdam hebben een idee ontwikkeld dat ervoor kan zorgen dat patiënten meer controle krijgen over hun eigen dossier. De uitvoering van het idee zou de privacy beter kunnen waarborgen en tevens kunnen bijdragen aan een betere beveiliging van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Onderzoeksresultaten hebben aangetoond dat onder de bevolking en zorgverleners nog veel twijfels zijn over de privacy en veiligheid en dat er weinig draagvlak is voor dit elektronisch systeem. Inmiddels hebben een half miljoen mensen bezwaar aangetekend tegen het gebruik van hun gegevens in het elektronisch patiëntendossier.

Het idee

Het idee -ontstaan in het kader van een onderzoeksopdracht met als thema: 'gezondheidszorg'- is gebaseerd op de stelling dat patiënten eigenaar moeten zijn van hun eigen dossier. Dit zou volgens de onderzoeksanalyse kunnen bijdragen tot een veiliger gevoel. Om dit te bewerkstelligen willen de studenten een EPD-pas voor alle burgers invoeren, die tevens dient ter autorisatie van de behandelend arts. Zonder deze pas is toegang tot het dossier onmogelijk. Daarnaast bevat het idee de optie voor het filteren van mogelijk bezwaarlijke informatie, zowel voor de patiënt als voor de notities van de behandelend arts.

De website

De studenten willen graag hun idee met iedereen delen en hebben daarvoor de website `epdidee.nl' opgezet. Met deze site trachten zij meer duidelijkheid te verschaffen over het EPD en een gezonde discussie tot stand te brengen over de voor en nadelen van het EPD. Verder willen zij via deze site een ieder stimuleren om ideeën over het EPD met elkaar uit te wisselen, om zo tot een oplossing te komen die zou kunnen leiden tot een breder maatschappelijk draagvlak.
De drie studenten die binnenkort als informatiekundigen afstuderen, gaan op korte termijn dit idee aan minister Ab Klink voorleggen.
Voor verdere details over de inhoud van het EPD idee, zie: www.epdidee.nl.


Voor meer informatie kunt u ons bereiken via: info@epdidee.nl





Ingezonden persbericht