Expositie 'Alice in Wonderland' in Museum van de Twintigste Eeuw


21 mei t/m 1 nov. 2009

HOORN, 20090528 -- Het is misschien wel het meest fantasievolle verhaal ooit: "Alice in Wonderland", het wereldberoemde boek dat in 1865 is geschreven door Lewis Carroll. Dit prachtige ´kinderboek´, en het boeiende leven van de auteur en de echte Alice, zijn door het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn verwerkt in een spannende tentoonstelling die geschikt is voor de hele familie.

Honderden versies van het boek Alice in Wonderland zijn de afgelopen 150 jaar gedrukt, tientallen films hebben in de bioscopen gedraaid en honderden producten zijn met het Alice-thema op de markt gekomen. Hoorspelen, pop-up-boeken, theeserviezen, toneelstukken, websites, noem het maar op, allemaal hebben ze Wonderland als uitgangspunt genomen. Het woord ´Wonderland´ is alleen al goed voor 28 miljoen Google-hits!

Konijnenhol en doolhof
De expositie in Hoorn laat het complete Wonderland-verhaal zien, horen en voelen op een wijze die aantrekkelijk is voor alle leeftijden. Bezoekers maken een heuse reis door Wonderland waarbij alle thema's en figuren, van het Witte Konijn tot de gekke Hoedenmaker, tot leven komen. Men start in het Konijnenhol, ziet een supergrote Alice klemzitten in een huisje, komt bij de gekke en overvolle Teaparty, gaat croquet slaan met de Koningin en ook het doolhof ontbreekt uiteraard niet. Uiteraard zijn de vele zeer verschillende illustraties die de Alice-boeken sierden ook te zien op de tentoonstelling.

Zwartwit film 1903
Er zijn speelhoeken, lachspiegels, levensgrote figuren en een filmzaal voor kinderen, maar ook voor volwassenen is de Alice-tentoonstelling boeiend. In de ´Bibliotheek´ ontdekt u honderden uitgaven van het boek en ziet u dat het in vrijwel elke taal en uitvoering is verschenen. U ontmoet de wiskundige en fotograaf Lewis Carroll (pseudoniem voor Charles Dodgson) en ziet de mooie foto´s die hij maakte van o.a. de echte Alice. Een boottochtje in 1862 met deze Alice Liddell was de basis voor het wereldberoemde boek. Bezoekers kunnen ook fragmenten zien van minder bekende en soms zeer bijzondere Wonderland-films. Zelfs de eerste film uit 1903 (!) is op de expositie te zien.

Alice in Wonderland-revival
Overigens is er momenteel sprake van een Alice in Wonderland-revival. Er komt een theatervoorstelling met Tjitske Reidinga in de hoofdrol, deze zomer verschijnen nieuwe drukken van het boek en er wordt gewerkt aan een heuse 3D-Alice in Wonderland-film van regiseur Tim Burton met Johnny Depp als Mad Hatter en Mia Wasikowska als Alice.
De expositie `Alice in Wonderland` is van 21 mei t/m 1 november 2009 (dinsdag t/m zondag) te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. Meer informatie op www.museumhoorn.nl