Bonnefanten Museum Maastricht

Donderdag 28 mei - 20.30 discussieavond

Een culturele carrière in/voor Maastricht?

In het parallelprogramma van de expositie Exile on Main St. organiseert Bonnefantenmuseum een discussieavond over Culturele Carrières en de spanning tussen pretentie en werkelijkheid vanuit het perspectief van de carrière van cultuurproducenten.

Maastricht als stad van culturele carrières? Maastricht wil nadrukkelijk de mogelijkheid vergroten om in deze stad culturele carrières te maken. Daarvoor wil de stad een aantal randvoorwaarden scheppen. Dit plan gaat verder dan de neoliberale kreten over creatieve industrie en creative city die je tegenwoordig bijna overal hoort.
Met de debatavond op 28 mei wil het museum enkele vragen uitdiepen die voor de makers van cultuur van belang zijn.

Hoe kunnen we het begrip 'culturele carrière' breder duiden dan de dominante retoriek over cultuur en marktgestuurd ondernemerschap? Welk belang heeft de term 'artistieke authenticiteit' in deze relatie? Wat zijn de randvoorwaarden voor experimentele, maar economisch duurzame culturele praxis? Welke organisatievormen zijn geschikt voor kleinere en relatief geïsoleerde steden zoals Maastricht? En wat dient de relatie te zijn tussen gevestigde organisaties zoals musea en nieuwe, dynamische netwerken?

Sprekers
De avond staat onder leiding van Bas van Heur van de Universiteit Maastricht. Hij zal de vragen eerst bespreken met mensen uit verschillende disciplines: Anne Nigten van Patching Zone Rotterdam, Geert Lovink van het Instituut voor Netwerkcultuur van de Hogeschool Amsterdam en Leo zum Vörde sive Vörding, hoofd cultuur Gemeente Maastricht.
Toch is het niet de bedoeling dat deze avond het zoveelste deskundigentreffen wordt. Daarom hoopt het museum dat de kunstenaars in de zaal danig van zich laten horen.

Voertaal Nederlands -
inschrijven niet nodig
Entree inclusief museumbezoek:
EUR 8 / korting EUR 4 / EUR 0 studenten met convenantpas