ChargePoint genomineerd voor ETOP Innovation Awards 2009


Slimme laadstations voor elektrische voertuigen zichtbaar via Google Maps

APELDOORN, 20090528 -- Reewoud Energietechniek (www.reewoud.nl) is genomineerd voor de ETOP Innovation Awards 2009. Het bedrijf uit Apeldoorn ontvangt de nominatie voor ChargePoint, de slimme laadstations voor elektrische voertuigen.

ChargePoint (www.chargepoint.nl) maakt het mogelijk om elektrische voertuigen slim op te laden: op de juiste plaats, op de juiste tijd en met de juiste hoeveelheid energie. Met ChargePoint introduceert Reewoud Energietechniek een reeks van slimme oplaadstations voor elektrische voertuigen op de Nederlandse markt. Hiermee onderscheidt de Apeldoornse onderneming zich van andere oplaadpunten door het intelligente, gebruikersvriendelijke en netwerk-geïntegreerde systeem. Bovendien zijn deze laadstations bi-directioneel, waardoor zowel opladen als teruglevering mogelijk is.

Vakjury

De ETOP Innovation Awards 2009 (www.etop-award.nl) vormen dé onderscheiding voor innovatie in het vakgebied elektrotechniek. De vakjury beoordeelt op zes onderdelen:
1. Technische functionaliteit
2. Economisch rendement
3. Ergonomie en vormgeving
4. Duurzaamheid
5. Originaliteit
6. Wijze van presentatie * communicatieve aspecten * van de inzending

Uit de 34 inzendingen heeft de jury 11 innovaties genomineerd. De uiteindelijke winnaars van de Awards worden op 28 september 2009 bekend gemaakt tijdens de vakbeurs Elektrotechniek 2009 in de Jaarbeurs.

Alle laadstations op internet

Bestuurders van elektrische voertuigen abonneren zich op het ChargePoint Netwerk via een website en ontvangen een ChargePoint Smartcard, waarmee zij hun auto bij ieder ChargePoint laadstation kunnen bijladen. Bij het ChargePoint laadstation houdt de bestuurder de Smartcard in de buurt van het frontpaneel van de kaartlezer op het station. Eenmaal goedgekeurd, ontgrendelt de deur van het station, zodat de bestuurder zijn voertuig kan aansluiten. Hierna vergrendelt de deur weer, zodat het laadsnoer beveiligd is tegen ongeoorloofde verwijdering.
Automobilisten vinden de beschikbare ChargePoint oplaadstations via Google(TM) Maps en kunnen via de website zelfs verzoeken indienen voor nieuwe stations. Zodra het netwerk van ChargePoint oplaadstations verder is uitgebreid in heel Europa, hebben chauffeurs toegang tot deze dienst in iedere stad, ongeacht de provider. Het ChargePoint netwerk zorgt voor de roaming, vergelijkbaar met mobiele telefoon aanbieders.

De oplaadstations geven fleet managers via een online Fleet Portal inzicht in prestatiegegevens en gebruiksgrafieken voor hun plug-in-vloot. De netwerkgeïntegreerde ChargePoint oplaadstations geven fleet managers inzicht in besparingen van broeikasgas en brandstofkostenbesparingen. ChargePoint informeert bestuurders en fleet manager via sms of e-mail wanneer individuele voertuigen te laat voor het bijladen, als het opladen abnormaal eindigt en zodra het opladen is voltooid.

Amsterdam eerste stad met ChargePoint

De gemeente Amsterdam heeft als eerste Nederlandse stad gekozen voor ChargePoint. Met ChargePoint worden de elektrische auto's in de stad van energie voorzien. De eerste 45 oplaadstations zijn onderdeel van een twee jaar durend pilot project. De gemeente Amsterdam schat 200 oplaadstations vóór 2012 operationeel te hebben. Amsterdam houdt rekening met circa 10.000 elektrische auto's in 2015. In Californië zijn al meerdere steden voorzien van deze oplaadstations.

Internationale samenwerking

Reewoud Energietechniek werkt in het ChargePoint Netwerk project samen met Coulomb Technologies uit de Verenigde Staten en 365 Energy Group uit Duitsland.

Meer informatie over de ChargePoint laadpunten op www.chargepoint.nl


Over Reewoud Energietechniek B.V.

Reewoud Energietechniek (www.reewoud.nl) is partner in slimme energievoorziening. Het levert kennis en producten aan energiebedrijven, infra-installatiebedrijven en voor de energievoorziening in de openbare ruimte. Het bedrijf is gevestigd in Apeldoorn.

Over 365 Energy NV

365 Energy Group (www.365-energy.com) is een enabler in de e-mobiliteit industrie. Het bedrijf levert het innovatieve ChargePoint netwerk in heel Europa, het Midden-Oosten & Afrika. Het bedrijf distribueert ChargePoint Networked Charging Stations variërend in vermogen van 120V/15A tot 240V/80A en 120kW DC en exploiteert het ChargePoint Netwerk voor abonnees, vlootbeheerders, gemeenten en nutsbedrijven.

Over Coulomb Technologies, Inc

Coulomb Technologies (www.coulombtech.com), met het hoofdkantoor in Campbell, Californië, biedt een range van producten en diensten voor de oplaadinfrastructuur van plug-in voertuigen. Coulomb past netwerktechnologie toe in de uitdaging van het opladen van elektrische voertuigen en plug-in hybriden, en geeft zo brandstof aan de elektrische transport industrie.

Volg ChargePoint op Twitter: twitter.com/chargepoint
Volg Coulomb op Twitter op twitter.com/coulombevi





ingezonden persbericht