Universiteit Twente

Opening Center for e-Government Studies

Meer inzichten nodig om e-Overheid wél tot een succes te maken

De overheid heeft de laatste jaren enorm geïnvesteerd in dienstverlening via het Internet. Hoewel dit in enkele gevallen succesvol is (denk aan de elektronische Belastingaangifte), blijft het succes ver achter bij de verwachtingen. Het gebruik van allerlei elektronische diensten is lager dan van te voren verwacht en beloofde besparingen blijven uit. Het nieuwe Center for e-Government Studies van de Universiteit Twente moet daarin verandering brengen. Op 28 mei wordt het nieuwe centrum officieel geopend. Staatssecretaris Ank Bijleveld en voormalig minister van de elektronische overheid Roger van Boxtel spreken bij de opening.

Toen de overheid medio jaren 90 begon met het aanbieden van informatie en diensten via het Internet, waren de verwachtingen over de mogelijkheden van elektronische dienstverlening hooggespannen. De Nederlandse burger zou alle overheidsdiensten online gaan afnemen en overheidsorganisaties zouden meer, en vooral beter gaan samenwerken door ICT. Zo'n vijftien jaar later valt het succes behoorlijk tegen. In 2006 had slechts 56% van de Nederlandse bevolking ooit een elektronische overheidsdienst gebruikt. "Veel elektronische diensten zijn onbekend bij de burger en vaak zijn de diensten waar de burger op zit te wachten niet online beschikbaar", zo stelt professor Jan van Dijk, hoofd van het nieuwe Center for e-Government Studies van de Universiteit Twente.

Ook bij de overheid zelf gaat het vaak mis, zo worden processen maar zelden efficiënter door ICT en verloopt samenwerking tussen overheidsorganisaties doorgaans stroef. De voorbeelden van ICT-projecten die alleen maar duurder worden zijn legio. Zo mislukte vorig jaar nog een ICT project van bijna 90 miljoen euro bij uitkeringsinstantie UWV. "Het probleem ligt niet zozeer bij de techniek, maar veel meer bij de mens", aldus Van Dijk.

Oprichting Center for e-Government Studies

Het nieuwe Center for e-Government studies doet onderzoek naar de elektronische overheid. Binnen het Center staan vooral de gedragswetenschappen centraal: "er is te weinig kennis over de wensen, behoeften en gedragingen van mensen in de context van de elektronische overheid", aldus Van Dijk. "We moeten daarom antwoorden zoeken op vragen als `Wat wil de burger precies van de overheid en hoe verloopt de samenwerking eigenlijk?' Meer inzicht in dit gedrag moet helpen bij het effectiever en efficiënter maken van de elektronische overheid."

Op 28 mei wordt het Center for e-Government Studies officieel geopend door Staatssecretaris Ank Bijleveld op een speciaal congres aan de Universiteit Twente. Zowel Bijleveld als de voormalig minister Roger van Boxtel zullen hier spreken over de huidige stand van de elektronische overheid. Deelname aan dit congres is gratis en aanmelden kan via www.cfes.nl.