Universiteit Twente

Spectaculaire nieuwe brandbestrijding met Twentse sensoren

`Geautomatiseerde blustechniek mogelijk over vijf jaar al gangbaar.'

Aan de Universiteit Twente is een nieuwe geavanceerde sensortechniek ontwikkeld die leidt tot een effectieve methode om brand te blussen. Op 28 en 29 mei wordt deze techniek gedemonstreerd aan de Universiteit van Sevilla. Daar worden de sensoren ingezet om, samen met andere technieken, zoals autonoom vliegende helikopters en intelligente brandweerpakken, zeer efficiënt een brand te blussen.

Tientallen Twentse sensoren die draadloos met elkaar communiceren, moeten ervoor zorgen dat de communicatie tijdens een grote brand goed verloopt. De sensoren, gedropt door helikopters in de brandhaard, geven door waar de brandweermannen moet blussen en waarschuwen ook als ze gevaar lopen. Tijdens de finale van een groot Europees project wordt gedemonstreerd hoe dat allemaal in zijn werk gaat met een aangestoken brand in een gebouw. Deze finaledagen vinden plaats op 28 en 29 mei aan in Sevilla. Prof.dr.ir. Paul Havinga van de vakgroep Pervasive Systems van het onderzoeksinstituut CTIT is vanuit de Universiteit Twente bij dit project betrokken.

Een brand in een onoverzichtelijk gebied, zoals een fabrieksterrein, een haven of een gebouw is moeilijk te blussen en voor brandweermannen ook nog eens onveilig. Daarom hebben onderzoekers van de Universiteit Twente nu een zeer effectieve methode ontwikkeld in samenwerking met andere universiteiten en bedrijven.

Op het moment dat er een alarm afgaat in een brandweerkazerne, worden autonome, computergestuurde helikopters richting de brandhaard gestuurd, waar ze sensoren laten vallen. Die sensoren verzamelen gegevens over de verspreiding van de brand en sturen dit door naar het basisstation. Ook dragen de brandweermannen intelligente pakken, waar sensoren zijn ingebouwd. Op het basisstation zit een persoon die alle informatie verzameld en ervoor zorgt dat iedereen de juiste informatie ontvangt. Brandweermannen krijgen zo informatie over waar ze moeten blussen, maar ook wanneer ze gevaar lopen. Als blijkt dat er op een bepaalde plek meer sensoren nodig zijn, dan krijgen de helikopters automatisch een signaal die te brengen.

Havinga verwacht dat deze nieuwe technologie al over vijf jaar operationeel is, vooral in oorlogsgebieden. De intelligente brandweerpakken kunnen nu al gebruikt worden.

Draadloze sensornetwerken uit Twente

Draadloze sensornetwerken bestaan uit soms wel honderden kleine sensoren die draadloos met elkaar communiceren. Die sensoren meten omgevingsvariabelen, zoals lichtinval, temperatuur en luchtsamenstelling. Deze gegevens worden verzameld in een basisstation. Daaruit kunnen wetenschappers snel conclusies trekken en indien nodig, actie ondernemen. Uit de vakgroep van Havinga kwamen eerder andere revolutionaire doorbraken zoals een draadloos sensornetwerk dat zorgt voor de beveiliging van havens of bruggen en een netwerk dat het Great Barrier Reef in Australië beschermt.