Gemeente Utrecht

28 mei 2009

Nieuwe raadsklok voor Vleuten

Gistermiddag is in Aarle Rixtel de nieuwe 'raadsklok' voor Vleuten gegoten. Stadsdichter Ingmar Heytze zorgde op verzoek van de raad voor een randschrift voor de klok. De klok wordt onderdeel van de beiaard in de gemeentelijke toren van de Torenpleinkerk in Vleuten. De beiaard kwam er middels een amendement ingediend door CDA en D66 en werd uiteindelijk gesteund door zeven fracties tijdens de raadsvergadering van 29 mei 2008.

Het initiatief voor de beiaard komt voort uit 'De Torennota' waarin de gemeente een aantal beleidsvoornemens beschrijft om de positie van Utrecht als torenstad en beiaardierstad te versterken. Na realisatie van de beiaard van Vleuten beschikt de gemeente Utrecht over drie uitstekende beiaarden in de Domtoren, Nicolaïkerk en de Torenpleinkerk van Vleuten.

Op de flank van de grootste klok stond het gedicht van stadsdichter Ingmar Heytze:

Ik ben de bas van brons. In mijn beiaard komt een wereld samen.

Tin, vers uit de aarde. Afgedankte koperdraden.
Muntgeld. Waterleiding. Orgelpijpen.

Elk atoom is onderweg, iedere gedaante zal vergaan.

Maar al wat was galmt mee wanneer ik sla: zolang er tijd bestaat, gaat niets verloren.

Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen liet in Aarle Rixtel de geplande concertbeiaard in de toren van de Torenpleinkerk van Vleuten vervaardigen. De Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen is één van de oudste familiebedrijven in Nederland. In Utrecht heeft de firma een belangrijk deel van het carillon van de Nicolaïkerk gegoten alsmede de luidklokken. Een volledig carillon maakte zij voor de Gerardus Majellakerk in Utrecht. Hun meest recente werkstuk in Utrecht is de Bertkenklok in de Buurtoren die in 2004 werd gegoten ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Utrechts Klokkenluiders Gilde.

De Stichting 'Utrechtse Klokkenspel Vereniging' (UKV) nam het initiatief om het carillon in Vleuten te realiseren. De UKV is in 1928 opgericht met als doelstelling: 'de belangstelling voor de Utrechtse carillons te bevorderen'. Door de zorg van deze stichting werden de carillons van de Domtoren en de Nicolaïkerk diverse malen gerestaureerd en is het middeleeuwse gelui van de Domtoren in 1982 gecompleteerd.

De nieuwe klokken in de beiaard van Vleuten krijgen een gezamenlijk gewicht van 6.200 kilo. Samen met de al aanwezige luidklok in de toren zal het instrument ongeveer 7.500 kilo wegen en geldt dan als een middelzware beiaard. De beiaard bestaat uit 51 klokken.



Gemeente Utrecht