Ingezonden persbericht

Basisberaad vraagt faillissement aan - 28 mei 2009

Als gevolg van alle veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en de huidige economische situatie is onze financiële positie in 2009 dermate verslechterd, dat het bestuur van het Basisberaad heeft besloten faillissement aan te vragen. Het is vanuit zakelijk oogpunt niet meer te verwachten dat in de komende maanden het financieel perspectief verbetert.  De inkomsten van het Basisberaad bestaan uit projectsubsidies en opdrachten van derden. In de loop van 2008 zijn een aantal subsidiestromen weggevallen. Wij hebben geprobeerd die te compenseren met opdrachten. In eerste instantie leek dat goed te lukken, maar eind 2008 bleek dat wij geen compensatie kunnen vinden voor het wegvallen van deze inkomsten.

Een faillissement heeft ingrijpende gevolgen voor onze medewerkers, die hun baan bij het Basisberaad verliezen. Ook de cliënten voor wie het Basisberaad werkt en die vaak in een benarde maatschappelijke positie verkeren, kunnen nu geen beroep meer doen op onze medewerkers. Wij betreuren dit ten zeerste.

Het Basisberaad is begin jaren tachtig ontstaan uit kritische hulpverleners, relaties van psychiatrische patiënten, kritische patiënten en sociaal betrokken personen. In de periode van vijfentwintig jaar die inmiddels achter ons ligt is de psychiatrie ontwikkeld tot geestelijke gezondheidszorg. Het Basisberaad werd een zelfstandige organisatie. De kerndoelstelling is collectieve belangenbehartiging. Het laten horen van de stem en het laten zien van het gezicht van cliënten. Meepraten, meebeslissen, meewerken. Door de ontmoeting met psychiatrische patiënten met allerlei problemen op het gebied van huisvesting, werk, geld en dagbesteding ontstonden  vervolgens individuele belangenbehartiging, collectieve versterking en individuele versterking.

Het Basisberaad heeft daarbij altijd consequent gewerkt vanuit het cliëntenperspectief wat heeft geresulteerd in een bijdrage aan allerlei kwaliteitsverbeteringen met betrekking tot de acute zorg, dwang en drang, kwaliteitsonderzoek, het bestrijden van negatieve beeldvorming over mensen met psychische problemen, het verbeteren van de schuldhulpverlening en het terugdringen van  dakloosheid. Wij zijn een van de eerste organisaties in Nederland die werkgelegenheid biedt voor mensen uit de doelgroep.

Succesvolle projecten zijn onder meer de Straatadvocaten, de Doelgroepambassadeurs, het magazine Denkraam, de Cliëntencursussen en de Crisiskaart. Veel van de ideeën die door ons ontwikkeld zijn, zijn inmiddels maatschappelijk geaccepteerd geraakt en overgenomen door organisaties in andere steden.

Het bestuur en de directie van het Basisberaad blijven zoeken naar mogelijkheden om het belangrijke werk van het Basisberaad in een andere context voort te zetten en het gedachtegoed in stand te houden.