Hogeschool Windesheim

Persbericht, 26 februari 2009

Onder die titel wordt er op 29 mei a.s. in Zwolle een groot symposium georganiseerd dat geheel in het teken staat van duurzaamheid. Het programma is van 09.00 â 21.00 uur en bestaat uit veel verschillende activiteiten. Bedrijven, instellingen, particulieren, studenten: iedereen die meer wil weten over het âhoeâ en âwatâ van duurzaamheid is welkom.

Duurzaamheid is het adagium; juist ook in tijden van een crisis. Duurzaam ondernemen, duurzaam produceren: het heeft particulieren en bedrijven heel veel te bieden. Denk aan âslimmeâ uitvindingen waarbij je minder energie gebruikt. Een voordeel voor het milieu en de consument. Of voedsel dat in de eigen regio is geteeld zonder gewasbestrijding. Gezond en goed voor de grond. De mogelijkheden van bio-brandstoffen, windmolens, zonne-energie en hergebruik. Maar hóe doe je dat, als je een bedrijf hebt? Waar begin je? Wat kun je als particulier doen?

Dat het niet somber hoeft te zijn bewijst Ruud Koornstra, één van de keynote speakers op deze dag. In 1987 was hij mede oprichter van de televisieproductiemaatschappij K&B Events en Television, D&D Producties, ID&Dtv (momenteel IDtv). Gedurende 15 jaar gaf Ruud Koornstra leiding aan een consortium van event en televisieproductiebedrijven. De onderneming groeide uit tot het tweede televisieproductie bedrijf van Nederland. Na de verkoop van de onderneming in 1999 en nog 1,5 jaar mede leiding te hebben gegeven aan de fusieonderneming ID&Dtv, was hij in 2001 mede oprichter van Tendris Holding. Een initiëringmaatschappij voor duurzame ondernemingen. Vanuit deze ondernemingen zijn inmiddels tal van nieuwe duurzame ondernemingen ontstaan. Waaronder Durion Energie (later Oxxio) het snelst groeiende groene stroombedrijf van Nederland; Greencard van Visa de eerste duurzame creditcard voor CO2 compensatie; Lemnis Lighting ontwikkeling en exploitatie van energiezuinige verlichtingstechniek; Tendris Solutions een technologisch innovatiecentrum voor energie en milieutechnologie.

Naast deze en andere bijdragen, wordt aan bedrijven en instellingen in de regio - die al langer duurzaam denken en doen en daarmee ervaring hebben - gevraagd hun kennis en ervaring over te dragen in workshops. Verder is er de hele dag een markt waar iedereen kan vragen en shoppen, is het mogelijk 1 op 1 coachingsgesprekken te voeren, zijn er documentaires en uiteraard het netwerkcafé. Allerlei andere ideeën zijn nog in ontwikkeling. Een dag vol ontmoetingen, uitwisseling en vergaren van informatie en kennis. Een dag die kennis, inzicht, ervaring en energie oplevert, op weg naar een duurzame regio.

Duurzaam ondernemen: van denken naar doen, wordt georganiseerd door het Lectoraat Duurzaam ondernemen en VU podium van Windesheim, de Rabobank Zwolle, de gemeente Zwolle, de Provincie Overijssel en de Kamer van Koophandel. De dag wordt gehouden op Windesheim.

De organisatie is nog volop in bedrijf. De verwachting is dat er vanaf begin april ingeschreven kan worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met VU podium bij Windesheim (vupodium@windesheim.nl / 038-469 93 90), die de dag met de partners organiseert.