ROFFA 5314 Expo Jongerencultuur op Rotterdam-Zuid

18/05/2009 16:16

Historisch Museum Rotterdam

ROFFA 5314

Expo Jongerencultuur op Rotterdam-Zuid

29 mei t/m 26 juli 2009

in 't Gemaal, Pretorialaan 141, Rotterdam Zuid

Roffa: straattaal voor Rotterdam

5314: OV zone tussen metrostations Wilhelminaplein en Slinge

Roffa 5314: expo, magazines en events voor, door en over jong Rotterdam Zuid

Jong Zuid schrijft geschiedenis. Donderdag 28 mei om 17.00 uur opent de expo Roffa 5314 in 't Gemaal op Zuid. Grote metalen lockerkasten herbergen materiaal uit de collectie van het Historisch Museum Rotterdam, dat na uitgebreid onderzoek is verzameld onder jonge 5314-aanhangers. De focus ligt op de kleding en lifestyle van jongeren die onderling soms sterk verschillen, maar allemaal trots zijn op Zuid. Het positieve 5314 gevoel zorgt voor saamhorigheid door alle groepen heen. De expo is tot en met 26 juli te zien in 't Gemaal, hierna worden enkele andere locaties aangedaan.

rauw

De rauwe expo geeft de leefwereld van jongeren op Zuid prijs. De liefde voor 5314 komt tot uiting in foto's, interviews, quotes, tattoo's en kleding. We zien onder andere filmpjes en spullen van de jong overleden held van jong Zuid: Helderheid. Natuurlijk krijgt Hiphop ruim aandacht, net als Feyenoord. De look van Zuid komt naar voren in Southfits, ook te zien in een streetfashion-show op 6 juni op het Afrikaanderplein. Daarnaast komen hotspots en talent van Zuid aan bod. Studenten van de WdKA brengen op eigen wijze online jong zuid in beeld in 5314 2.0.

tag

De expo is een vervolg op de Roffa 5314 magazines en events uit 2008, waarin jongeren hun leven in OV zone 5314 en hun liefde voor Rotterdam Zuid lieten zien. Bij eerder onderzoek in de Afrikaanderwijk bleek 5314 een steeds terugkerende graffiti 'tag'. Het museum verdiepte zich ter plekke in jongeren die zich met hun leefomgeving identificeren, met het project Roffa 5314 als resultaat.

Roffa 5314 is een productie van het Historisch Museum Rotterdam in samenwerking met beeldend kunstenaar Hanneke Breuker en jongeren van Zuid.

't Gemaal is een initiatief van TENT, CBK, Kosmopolis Rotterdam en het Historisch Museum Rotterdam en wordt ondersteund door Pact op Zuid en woningbouwvereniging Vestia. Roffa 5314 wordt mede mogelijk gemaakt door Pact op Zuid en de Dienst kunst en cultuur van de gemeente Rotterdam. www.gemaalopzuid.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.historischmuseumrotterdam.nl