Universiteit van Tilburg

20 mei 2009

Structuur persoonlijkheid van invloed op psychologische problemen borstkanker

Promotie psychologe Brenda den Oudsten en symposium

In Nederland krijgt één op de negen vrouwen borstkanker. De diagnose borstkanker heeft een grote invloed op het psychosociaal functioneren. Het aantal studies dat vrouwen met borstkanker gedurende een langere periode volgt is nog beperkt. De bevindingen van Den Oudsten zijn dat medische factoren (type operatie, stadium) over het algemeen minder belangrijke voorspellers zijn voor het ontwikkelen van psychosociale problemen dan niet-medische factoren.

Den Oudsten onderzocht welke voorspellers een rol spelen bij het ontstaan van psychosociale problemen (verminderd kwaliteit van leven, depressiviteit, problemen op het gebied van seksualiteit) na een diagnose borstkanker. Ze volgde verscheidene vrouwen met borstkanker gedurende twee jaar na hun operatie. Zo spelen persoonlijkheidskenmerken, gevoeligheid voor neurose en altruïsme, een substantiële rol bij het ontwikkelen van depressieve klachten. Ook de mate van vermoeidheid en de emotionele gesteldheid vóór de diagnose zijn daarbij belangrijke elementen.

Den Oudsten vergeleek onder andere het psychisch welzijn van vrouwen die één operatie hadden ondergaan met vrouwen die twee keer werden geopereerd. Zij vond dat vrouwen die voor de tweede keer geopereerd werden niet meer psychologische problemen hadden dan degenen die dat maar een keer ondergingen.

Hoewel de conclusies een opstap zijn naar verder onderzoek, pleit Den Oudsten voor meer aandacht voor de invloed van psychologische factoren, zoals persoonlijkheid, op de psychosociale gezondheid van vrouwen met borstkanker.

Brenda den Oudsten (1979, Gouda) studeerde Klinische Gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Sinds februari 2009 is Den Oudsten als post-doc verbonden aan het onderzoeksinstituut CoRPS (Center of Research on Psychology in Somatic diseases). Daarnaast werkt zij als onderzoekscoõrdinator bij het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg.

Voorafgaand aan de promotie wordt een symposium georganiseerd over kwaliteit van leven en borstkanker (9.30 uur, Warandegebouw, WZ 101). Het symposium is bedoeld voor medisch specialisten, huisartsen, psychologen en verpleegkundigen. Geinteresseerden kunnen zich opgeven via corps@uvt.nl.