Gemeente Nijmegen

Burgemeester ontvangt Amerikaanse veteranen

26/05/2009

Op vrijdag 29 mei om 9.30 uur ontvangt burgemeester Thom de Graaf een groep veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en hun familie. Hij reikt hen een nieuwe herdenkingsmunt van het Nationaal Bevrijdingsmuseum uit.

Barbara Gavin, dochter van generaal James Gavin maakt deel uit van de groep. Tijdens operatie Market Garden in september 1944 was Generaal James Gavin de commandant van de 82nd Airborne Division. De brieven die hij naar huis stuurde werden door zijn dochter Barbara later verwerkt tot het boek The General & His Daughter. Generaal Gavin werd na de oorlog ereburger van de stad.

Tijdens de ontvangst zal het gezelschap worden toegesproken door de burgemeester en de heer Tiemstra, de latere Nijmeegse aannemer die zich in 1944 als jonge man aansloot bij de Amerikaanse troepen. Vervolgens krijgen de veteranen een rondleiding door het stadhuis.

De groep Amerikaanse oud-strijders maakt een tour door Europa en is van donderdag tot en met zondag in de regio Nijmegen. Ongeveer 20 van de 80 deelnemers zijn Tweede Wereldoorlog veteranen. De groep wordt gecompleteerd door veteranen uit een latere tijd en hun families.

De groep Amerikaanse veteranen krijgt als eerste de nieuwe herdenkingsmunt van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 uitgereikt door de burgemeester. Op de munt staat de brug van Nijmegen en een luchtlandingtafereel, aangevuld met de tekst: 65 years Liberation. Nijmegen - Groesbeek 2009 -2010. De munt zit in een mooie passepartoutcadeaukaart. De munt is vanaf vrijdag verkrijgbaar bij het Bevrijdingsmuseum.

Aansluitend op de ontvangst in het stadhuis volgt het gezelschap een programma bij het UMC St. Radboud.