Vrije Universiteit Amsterdam

De drang tot dwang, over bemoeizorg en bemoeizucht van de lokale overheid


* Startdatum: 29-05-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: De drang tot dwang, over bemoeizorg en bemoeizucht van de lokale overheid


* Plaats: Aula


* Spreker: prof.mr. A.E. Schilder


* Onderdeel: Faculteit der Rechtsgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Rechten


* Evenementtype: Oratie

Prof. mr. A.E. (Jon) Schilder, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de VU, spreekt in zijn oratie `De drang tot dwang, Over bemoeizorg en bemoeizucht van de lokale overheid' over de nieuwe dwangmiddelen waarmee lokale overheden een halt proberen toe te roepen aan verloedering en overlast. Hij erkent het nut en de noodzaak van deze instrumenten, maar stuit op tal van rechtstatelijke bezwaren. Kunnen de gesignaleerde spanningen weggenomen worden?

Regulering van het publieke domein
Gemeentebesturen zien zich in toenemende mate genoodzaakt op te treden tegen overlast en verloedering. Hiervoor ontwikkelen zij steeds ingrijpender middelen als bijvoorbeeld de gebiedsontzegging en de avondklok, en rekken zij de grenzen van bestaande wettelijke instrumenten drastisch op, zoals de bevoegdheid om woningen te sluiten.

Interventie in de privésfeer
Van recente datum is het inzicht dat de overheid niet alleen op straat, maar ook achter de voordeur moet ingrijpen om wijkproblemen te herstellen. In probleemgezinnen krijgen ouders nu op grote schaal `hulp' aangeboden bij de opvoeding van hun kinderen en de aanpak van huishoudelijke problemen. Deze `assistentie' kan niet worden geweigerd. Gebrek aan medewerking kan leiden tot korting op de uitkering of zelfs huisuitzetting bij blijvend overlastgevend gedrag.

Doel heiligt niet de middelen
De nieuwe vormen van overheidsbemoeienis zijn niet zonder bedenkingen. Schilder bespreekt verschillende bezwaren die voortvloeien uit fundamentele beginselen van onze rechtstaat, waaronder het legaliteit- en het rechtszekerheidbeginsel. Aan het slot doet hij aanbevelingen voor verbetering.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam