Rechtbank Leeuwarden


Vleermuisschermen bij NHL moeten worden teruggeplaatst

Op 26 mei 2009 heeft de voorzieningenrechter op verzoek van de Friese Milieufederatie beslist dat de eerder geplaatste schermen die dienden als tijdelijke vliegroute (naar het foerageergebied) voor vleermuizen tussen het Rengerspark en de Groote Wielen moeten worden teruggeplaatst. De tijdelijke vliegroute was nodig in verband met werkzaamheden aan de NHL, waardoor de vleermuizen gehinderd zouden worden in hun natuurlijke vliegroute over de "Oude Meer". Eind vorig jaar zijn de schermen weggehaald, omdat een permanente oplossing zou worden gerealiseerd, namelijk de aanleg van een 200 meter lange duiker waarmee het leefgebied van de watervleermuis wordt verbonden met zijn foerageergebied. Volgens de voorzieningenrechter is niet voldoende onderzocht en/of aangetoond dat de duiker gelet op de lengte en de doorsnee voldoet als vliegroute voor de vleermuizen.

In het kader van een nog te nemen beslissing op het bezwaar tegen de ontheffing, die verleend is om de werkzaamheden uit te mogen voeren, zal dit nader onderzocht moeten worden.

De voorzieningenrechter heeft verder bepaald dat ook de grondslag voor de verleende ontheffing nader gemotiveerd moet worden.

LJ Nummer

BI5231

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 29 mei 2009 Naar boven