Ingezonden persbericht


GEMEENSCHAPPELIJK PERSBERICHT SOLV & MILJOENHUIZEN.NL

Rechter beperkt vrijheid van meningsuiting houders rechtmatige websites

Recent is het volledige vonnis gepubliceerd in het kort geding dat tegen woningenzoekmachine Miljoenhuizen.nl en zustersite klup.nl ("Miljoenhuizen") was aangespannen, vanwege een volgens Autodealer Zwartepoorte suggestieve tekst onder het zoekresultaat op Google.

Het vonnis is uniek omdat de rechter van mening is dat de vrijheid van meningsuiting een nieuwe beperking moet krijgen. Niet alleen lasterlijke of discriminerende uitlatingen zijn verboden, maar tevens dienen rechtmatige teksten op websites aangepast te worden indien een zoekmachine als Google de teksten uit hun verband trekt. De rechter hangt dit oordeel louter op aan een belangenafweging tussen, in dit geval, die van Miljoenhuizen versus die van Zwartepoorte.

Gesteund door honderden reacties op internet fora van mensen die deze uitspraak niet begrijpen, heeft Miljoenhuizen advocatenkantoor SOLV in de hand genomen om dit principiėle gevecht aan te gaan.

Aanleiding van het kort geding zijn geruchten die de ronde zouden doen dat Zwartepoorte failliet zou zijn. Directeur John Zwartepoorte wijt dit aan het feit dat als gebruikers van Google de trefwoorden (Zwartepoorte) en (failliet) intypen, de zoekresultatenpagina van Google onder de link naar Klup.nl een samenvatting genereert met onder meer de tekst ("volledige naam: Zwartepoorte specialiteit BMW...Dit bedrijf is failliet verklaard, het is overgenomen door het motorhuis (...)"). De rechter vat het als volgt samen: "(...) De weergave van beide teksten (...) is op zichzelf niet onrechtmatig. (...) Aannemelijk is echter dat de ongelukkige samenvatting door Google van deze twee op zichzelf staande teksten, bij een groot aantal mensen de indruk kan wekken dat Zwartepoorte failliet zou zijn verklaard.Ā”

De rechter laat uiteindelijk het belang van Zwartepoorte (schade) prevaleren boven die van Miljoenhuizen.nl (o.a. vrijheid van meningsuiting). Volgens de rechter betekent dit echter niet dat een websitehouder voortdurend moet controleren of er mogelijk schadelijke zoekresultaten ontstaan: "Het betekent slechts dat, wanneer door de inrichting van de website bij zoekresultaten voor degene die op die website wordt genoemd schade ontstaat en de benadeelde de websitehouder verzoekt die schade op te heffen, zal moeten worden bezien wat het zwaarste weegt, de vrijheid van meningsuiting van de websitehouder of de schade van de benadeelde. Deze toets behoeft niet altijd in het voordeel van de benadeelde uit te vallen."

Klup.nl en Miljoenhuizen.nl directeur Nico Schoonderwoerd reageert verontwaardigd: "ik begrijp er eerlijk gezegd bar weinig van. Hoe kan je nu onrechtmatig handelen als iedereen het erover eens is dat de inhoud van je website rechtmatig is. Ik bepaal toch niet bij de zoekresultaten van Google wat voor samenvattingen er verschijnen onder de link naar mijn site? Bovendien, als Google de zoekresultaten zelf al niet hoeft te verwijderen, waarom ik dan wel? "

Miljoenhuizen.nl wil in hoger beroep en heeft daarom Menno Weij van SOLV gevraagd hem bij te staan. SOLV heeft al eerder met succes andere belangrijke principiƫle kwesties in de rechtszaal uitgevochten.

Ondertussen is door John Soeters, vrijwilliger bij Klup.nl en Miljoenhuizen.nl, een actie gestart om de nodige financiƫle middelen voor de procedure bij elkaar te sprokkelen. "Elke site die gebruikt maakt van user generated content zou nu allerlei noodgrepen moeten gaan toepassen om rare samenvattingen van zoekmachines te voorkomen. Dat is natuurlijk volstrekt onmogelijk. In ieder geval hoop ik dat al deze sites, of brancheorganisaties, Miljoenhuizen willen steunen om deze zaak te winnen".

Noot voor redacties