Gemeente Leeuwarden

Kinderraad 2006 Kinderraad 2006

Leeuwarder scholen strijden in Kinderraad om beste voorstel

Bron: Gemeente Leeuwarden (27-05-2009)

De onderlinge strijd om het winnende voorstel is intussen in volle gang. Welke school gaat dit jaar EUR5.000 euro winnen om daarmee hun voorstel te realiseren? De verwachtingen zijn hooggespannen. Donderdag 28 mei 2009 om 12.30 uur, valt de beslissing, dus zet die datum goed in de agenda! Dan is de dag van de kinderraad waarop de deelnemende scholen hun voorstel gaan presenteren en verdedigen in een Raadzaal bomvol met schoolkinderen. De deelnemende scholen zijn:

o PCBO Prins Maurits
o Johannes Bogermanschool
o Koningin Beatrixschool
o Prins Constantijnschool
o OBS de Wielen
o Prof. Wassenberghskoalle (Lekkum)

Samen met het basisonderwijs, HBO-opleidingen en HBO-studenten organiseert de gemeente Leeuwarden dit jaar al weer voor de vierde keer met veel enthousiasme en inzet de kinderraad. De kinderraad is ontstaan na een initiatief van de PvdA en het CDA. Het doel is om kinderen uit Leeuwarden op een speelse wijze in aanraking te laten komen met het begrip `democratie'.

De kinderen bereiden zich vooraf op school voor aan de hand van het door de gemeente Leeuwarden ontwikkelde lesmateriaal. De lessen worden gegeven door studenten van de PABO en de Thorbecke Academie. De lessen leiden tot een voorstel wat de kinderen presenteren tijdens de dag van de kinderraad. De kinderen kunnen hiermee EUR 5.000 euro winnen en daarmee hun plan tot uitvoer brengen.

De Wynwizer was de eerste winnaar van de kinderraad en de skate-voorziening die zij hadden bedacht is ondertussen in de buurt van hun school geplaatst. De Wilheleminaschool won in 2006 met een voorstel voor een trampoline en een jaar later is er een pannakooi en een tafeltennistafel in een speeltuin in Huizum-West geplaatst met het winnende voorstel van de Johan Willem Frisoschool. Tijdens de kinderraad van 2008 werd een speciaal kleurrijk Verkeersplein "Chill and Move", voorgesteld door de Prins Constantijnschool, verkozen tot winnend voorstel.

In 2008 is Lilian Dijkhoff gekozen tot kinderburgemeester van Leeuwarden. Zij heeft burgemeester Crone van Leeuwarden bijgestaan bij uiteenlopende bijeenkomsten. Van de intocht van sinterklaas tot schoolbezoeken om te spreken over 'politiek en democratie'. En ook tijdens de dodenherdenking op 4 mei stond was zij aanwezig met burgemeester Crone. Een hele klus, maar wel interessant!